ПРЕПОРЪЧАНИ
Без категорияИзбориМестни избори 2015ОбщинаПолитикаПредстоящо

Как да гласуваме в неделя на местните избори

23 октомври, 2015

PrintАко има едно нещо, което установих безусловно в изминалата кампания е, че хората имат нужда да избират личности, а не толкова партии и същевременно нямат идея как ще гласуват.

Ще се опитам да обясня как гласуваме в София и да дам отговори на най-често задаваните въпроси. Не е задължително да гласувате за мен или Реформаторския блок за да прочетете този текст и да се информирате по принцип как да дадете подкрепата си в неделя.

 • Гласуваме с отбелязване на X или „“ (чавка) в съответните полета, със син химикал.

 • В изборния ден ще получите 4 или 5 бюлетини. Петата е за кмет на село, ако живеете в село от Столична община. Иначе са „само“ четири.

 • Първата бюлетина е за кмет на Столична община – всички кандидати и партиите/коалициите, от които са издигнати са изброени в таблица. Освен имената са посочени с цифри в квадратчета. Например, ако желаем да подкрепим кандидата на Реформаторския блок Вили Лилков, трябва да отбележим Xили „ в квадратчето с номер 27. За кмет на София бюлетината е еднаква във всеки район и квартал, и гласуваме навсякъде в София и останалите населени места от Столична община.

 • Втората бюлетина е за кмет на район. Аналогично, кандидатите са в таблица, номерирани по същия начин, според политическата сила, която ги издига. Тук бюлетините са различни, според района, в който живеем, защото и кандидадите са различни. Ако искаме, например, да подкрепим кандидатът на Реформаторски блок във вашия район, трябва да отбележите X или в квадратчето с номер 27.

 • Третата бюлетина е за кмет на село. Тя е също таблична и изброява кандидатите на отделните партии/коалиции. Тези бюлетини също са различни, според кандидатите в съответното село. Ако живеем в някое от селата на Столична община и желаем да подкрепим кандидата на Реформаторски блок (което, както правилно се досетихте, препоръчвам), трябва да отбележим X или в квадратчето с номер 27.

 • Четвъртата бюлетина е за общински съвет. Тук е малко по-особено. Вляво на бюлетината ще видим познатата ни вече таблица. В нея са изписани имената на партиите/коалициите, които са предложили листи с общински съветници. Номерацията им отново е в квадратчета и номерът на Реформаторския блок, ако искаме да го подкрепим, отново е 27Вдясно на бюлетината за общински съветници има подредени кръгчета, всяко от тях с число. Броят на кръгчетата е 61, защото толкова са общинските съветници в Столичния общински съвет. Всяка партия/коалиция е предложила листа с 61 човека. Ако искаме да подкрепим конкретна личност, можем да я отбележим отбележим с X или в съответното кръгче. Щом харесваме някой конкретен кандидат, е редно да се информираме от кой номер листа на партия се явява и кой номер е в листата (от 1 до 61). Желаем, например, да подкрепим кандидата Прошко Прошков, който е втори в листата на Реформаторския блок в София. Следва да отбележим с X или квадратчето, номерирано 27 вляво при партиите и кръгчето 2 вдясно. За общински съветници бюлетината е еднаква за цяла Столична община и можем да подкрепим Прошко Прошков и в Кътина, и в Модерно предградие, и в Лозенец, и в Традица, и в Банкя и във всеки район на София.

 • Петата бюлетина е за референдума „За или против електронно гласуване“. Тук имаме две квадратчета – „ДА“ и „НЕ“. Отбелязваме нашия избор с X или . Препоръчвам да гласуваме с „ДА“, за да не се налага да пиша подобни указания отново и гласуването да стане удобно :).

 • След отбелязване на нашите четири или пет вида избор, сгъваме бюлетините и ги пускаме в съответните урни за местни избори и референдум, както ни укаже комисията.

 

Често задавани въпроси и какво отговарям:

Въпрос: Прошко, много ме кефиш, но не живея в Лозенец, мога ли да гласувам за теб?

Отговор: Благодаря ти! Желанието ти е изпълнимо – за общински съветник можеш да гласуваш в цяла София и всички други населени места в Столична община.

++

Въпрос: Трябва ли сега да ми обясняваш, ясно е, че теб ще подкрепя. Нали ти има името в

бюлетината и ще мога да те отбележа?

Отговор: В София се явяват над 40 партии и коалиции, всяка с по 61 съветника. Ако можеха да се изпишат всички на бюлетината, щеше да е кошмар за четене и ориентиране, но пък с нея щяхме да можем да се завиваме. Ако искаш да ме подкрепиш, вероятно си разбрал, че съм номер 2 в листата на Реформаторски блок, която е под номер 27. Т.е трябва да отбележиш квадратчето с номер 27 и кръгчето с номер 2 вдясно, а не да търсиш напразно името ми.

++

Въпрос: Мога ли да гласувам за кмет на София от една партия, за районен кмет от друга, и за теб като общински съветник от Реформаторския блок с преференция?

Отговор: Можеш. Това са отделни избори и имаш пълна свобода да си харесваш личности, без оглед на партията. Във всеки случай, обаче погледни програмата на Вили Лилков за управление за София (http://vilizasofia.bg), преди да бързаш. 27 си е сигурен избор във всички бюлетини :).

++

Въпрос: Мога ли да не си избирам конкретен човек. Искам да подкрепя листата на Реформаторския блок, без преференция. Валидна ли е бюлетината ми?

Отговор: Да, валидна е. Отбележи, ако подкрепяш Реформаторски блок, 27 в квадратчетата вляво на бюлетината за съветници и не отбелязвай нищо в кръгчетата вдясно. Гласът ти отива за цялата листа.

++

Въпрос: Харесвам няколко човека от една листа и искам да ги отбележа всичките. Това прави ли бюлетината ми невалидна?

Отговор: Не, не е невалидна, но ако посочиш повече от един кандидат в кръгчетата вдясно, комисията не може да установи кой от тях харесваш най-много и ще зачете гласа ти за цялата листа, като глас без преференция.

++

Въпрос: Мога ли да гласувам само за общински съветник или трябва да избирам и кметове?

Отговор: Като вземеш своя наръч бюлетини, можеш да гласуваш с които поискаш и да оставиш празни, тези които не искаш да отбелязваш. Ако искаш да гласуваш само за мен, можеш по познатия вече начин. В бюлетината за Общински съвет отбелязваш 27 в квадрадчето за Реформаторски блок, и 2 в кръгчетата вдясно за мен. Но ако си отишъл до урната, не виждам защо да не подкрепиш и кметове на София/район/село. Ниската активност вдига силата на купения вот, затова е добре да упражниш гласа си.

Изгледай и този клип, който може да те ориентира допълнително:

www.youtube.com/watch?v=lJaESK3y3vw

Повече за мен и моите приоритети, медийни изяви и мнения:

www.proshkov.eu

www.facebook.com/proshkov.eu

www.youtube.com/proshkoproshkov

Успешно гласуване и бъдете здрави!

 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Google Buzz
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Yahoo! Buzz
TAGS
1 Comment
 1. Отговор

  Мебели 1 Онлайн

  08/06/2016

  Мина се не мина време и айде пак избори наближават. Какво ли не се коментира покрай това гласуване. Истината е, че трябва да сложат квадратче „Няма за кого да гласувам“. Така хем гражданина ще си е изпълнил гражданските задължения, хем ще е бил искрен, а не „Написах Еди-Си-Кой, защото никой не харесвам и няма за кого да гласувам“.

LEAVE A COMMENT

Към лентата с инструменти