ПРЕПОРЪЧАНИ
В медиитеИзбориПолитика

Не може да отнемеш парите от тези, които създават продукт

6 май, 2013

 „Седмицата“ на Кирил Вълчев по Дарик радио на 13 април 2013, темата е икономика.

Продължаваме с „Движение България на гражданите“, Прошко Прошков водач на листата в Добрич, номер 33 в бюлетината. Здравейте!

– И в София, в родния си МИР. 24, роден съм в Първа градска, все пак. Здравейте!

– Роден в София,’74 година, завършил Техническия университет София, четири години работи в Германия по проекти на Дойче Бан, 2007 влиза в Демократи за силна България…

– 2004 година

– А 2007 ставате кмет на Лозенец с мажоритарен вот. 2011 кандидат на Синята коалиция за кмет на София. 2012 се оттегля от ДСБ и става член на Националното ръководство на Демократи.. на „Движение България на гражданите“. По въпросите. Трябва ли да остане фиксираният курс от 1.95583 лева за 1 евро?

– Господин Вълчев, само ми позволете, защото така трудно стана четенето на моята биография, Демократи, Движения за България и т.н..Проблемът на това, че преждеговорившия Радан Кънев, когото уважавам и с когото сме приятели, и аз сме в различни формации, се дължи на това, че дясното някак си стигна до партийки, в които човекът с печата стои. Има един човек, той има печат има и подпис. И оттам нататък всичко се разрушава. Това е причината така да се объркате и Вие, толкова опитен журналист. Няма много различия между нас, смислените десни хора, особено от нашето поколение, на тези родените в Първа градска, училите във Френската гимназия. Само кратък коментар, извинявам се..бях провокиран.

– Добре. Това, да кажем, е резонно лично обяснение, което със сигурност по време на кампанията ще бъде търсено, персонално от вас

– Не, не трябва да е основно, защото никой не се интересува от нашите неща. То е важно за самият мен, а оттам нататък за хората ще е важно това, което Вие ще питате след секунда.

– Та, за фиксирания курс. И той е фиксиран на малко по-малко от два лева. Трябва ли да остане?

– Остава и курсът, остава и валутният борд при този курс. Всяка промяна ще доведе до девалвация, ще се съсипят спестяванията на хората. Ще обеднеем. Заемите ще останат в евро. И също така ще вдигнем импортната инфлация в един такъв момент. Няма да успеем да си спазим дори Маастрихтските критерии. А за нас това е много важно. Ние трябва да влезем в чакалнята на еврозоната.

– Тоест, вие ще подадете молба за влизане, тоест за въвеждане на еврото?

– На втория ви въпрос, този за ервото. Да, има смисъл, защото за нашата ситуация най-важното за икономическия растеж за преки чуждестранни инвестиции. С вътрешно потребление с такъв малък потенциал, държава като България не може да стимулира икономика. Ако си спомняте наскоро Латвия капитулира тежко с кризата с подобен опит – да се стимулира вътрешно потребление, но всъщност това се оказа невъзможно за Латвия. И сега те ще получат юни месец входен билет за еврозоната и това ще реши проблема им. Там се коментира, че се вдигат преките чуждестранни инвестиции, защото еврозоната е този печат, като печат за преглед на кола, печат за пригодност и за вдигане и за вдигане на доверието за инвестиции.

– Тоест, от тези, които чухме досега – ГЕРБ, Модерна България, Лидер, СДС са „за“ това да се поиска въвеждане на еврото…но другите, които чухме, пък са със съмнение.

– От тази гледна точка, за нас, преките чужди инвестиции, при другите дефицити, които ги спират, ще говорим по нататък, вероятно, за това кое спира чуждите инвестиции, това е един печат за качество. Тоест ако ние покрием критериите на Маастрихт и ако спазваме тази финансова дисциплина, разбира се, гарантирайки икономически растеж, защото на ГЕРБ не им се отдаде, очевидно, ще успеем да поискаме и вероятно да получим.

 – Трябва ли България да вземе заем?

– Заем…ще се наложи. Ще се наложи за жалост. 19 милиарда лева близо е дефицитът в социалната сфера, който ни оставя ГЕРБ. Но само срещу реформи. Структурни реформи в здравеопазване, образование, социална сфера. Не за рефинансиране на дефицит. Това, което ГЕРБ твърдят, че ще рефинансират, ще взимат заеми, за да рефинансират заеми и дефицит, е омагьосан кръг. Очевидно омагьосан кръг, който ще ни вкара в още по-голяма спирала на бедност.

– Плосък данък или прогресивно облагане?.. Плосък

– Плоският данък трябва да остане, защото икономическите субекти разполагат с много ниска капиталова база в България. Не може да отнемеш в този момент парите от тези, които създават продукт. Също и в лично качество. Толкова много работещи бедни. Няма как да обясня, г-н Вълчев, на зарзаватчията на Раковски, срещу нашите, в момента, че ще трябва да вдигна данъка му по някакъв начин, защото той имаше двама работни до скоро. В момента сам се превива да носи щайгите, а едвам му се отдава. Няма как в този момент. А и не можеш да направиш слабия по-силен, като набиеш силния.

– Ще премахнете ли минималната работна заплата?

– Не, няма да премахваме. Тя трябва просто да следва ръста на икономиката и производителността на труда.

– Тоест ще вкарате формулата, за която говореше бизнеса на Симеон Дянков? Работодателите.. извинете… синдикатите искаха, а работодателите бяха против да има формула.

– Хубаво е да имам някакъв момент, в който се индексира… при увеличена производителност

– Трябва ли да се промени данъкът върху добавената стойност?

– Няма условия в момента. Като гледаме структурата на приходите в бюджета той е съществена част. И трябва да остане по този начин.

– Има хора, които преди вас говориха за лекарствата, за книгите…

– Звучи чудесно. Прекрасно звучи. Ще ви кажа как ще стане с лекарствата. Първо, ако го диференцирам за книги и лекарства, познавайки какво наследство ми е оставил ГЕРБ, г-н Борисов и г-н Цветанов, митници, Мишо „Бирата“ и така нататък… Вие смятате ли, че няма да се внася черен хайвер като лекарство и оръжие – като книги. При тази контрабанда, която в момент съществува и с която борбата ще е много дълга. Опасно е това. За лекарствата – единен код на всяко лекарство. От входа –  на границата и на митницата електронна система, единен код, до клиента във аптеката. За да се спрат и ДДС схемите с лекарства. Ще се спестят няколкостотин милиона, според наши експерти, смятали сме го, с които можем да увеличим двойно лекарствата, които Касата реимбурсира. Ако сега 20 – 30 % вашите родители, моите, например, така получават, от лекарствата, които взимат по Каса, ще станат около 60 %.

– Да, обаче, стои въпросът, че има едно изключение за туризма. Чухме обясненията за експорта, макар че, ако искаш да експортираш интелектуален продукт, тогава има логика и книгите да са с по-ниско ДДС. Нали, принципността, която проявявате, би трябвало да стигне до там да сте първият, който стигне до там да каже, че и туризмът трябва да е на 20 %, за да не се правят врътки с различни ставки.

– Не бих скочил не, заради популизъм някакъв, срещу това, което вече е въведено. Въобще резки движения в момента не е добре да се правят. Наистина, в някакъв смисъл, туризмът също е като експорт. Въпросът е какъв.

– Да, ама и четенето на книги води до експорт, нали, ще произведеш продукт..

– Ние, за жалост, сме нетен вносител на такъв интелектуален продукт, включително и книги, а не износител, заради унищожаването на българската култура. Слава Богу, че все още има хора, които правят и такъв продукт в България.

– Трябва ли промяна в осигуряването?

– Вижте, със сигурност парите за здраве, трябва да отиват за здраве. Ние искаме да премахнем това противоконституционно смесване на данъчни и осигурителни плащания в единна сметка, което се въведе. Тоест не може в момента, аз да имам, примерно, някакво данъчно плащане към НАП, което оспорвам в съда. НАП, естествено, няма информация за това и ми го дължи. Вкарвам здравни осигуровки и те отиват за плащане, което е в съда. Утре се оказва, че съм здравно не осигурен. Докато няма система, електронна, която да свърже всичките тези системи, аз съм в риск да остана неосигурен здравно. Това беше абсурдно. Това беше абсурдно и това трябва да се премахне. В областта на здравното осигуряване…, в рамките на сегашната вноска, без да се увеличава, частично, част от парите да отиват в частни осигурителни фондове. Да не е само касата.. Да се либерализира…

– Тоест, обаче, ако трябва най-важното, което е много разбираемо е да махнете единната сметка в момента… за данъци и осигуровки.

– Това е смислено нещо. Това помогна на държавата, не на бизнеса и частните лица.

– Трябва ли промяна в пенсионирането?

– Много тежка тема, защото вчера (12 април) г-н Борисов обяви, че пенсионерите са заплаха за публичните финанси, като откриваше кампанията в Пловдив или къде беше…Много опасно изказване. Че те били изяли резерва. Пак нещо конкретно ще ви кажа. Не, не вдигаме пенсионната възраст. Няма нужда от това в момента…

– Ама ще я вдигате ли по заложената схема в закона?

– Не следва. Не следва в момента. Може да се ревизира дори и заложената схема в закона..

– Но то в това е спорът, г-н Прошков. Да знаят тези, които ще гласуват и им предстои да се пенсионират.. то това е и трудното на вас, политиците, че сега на един .. му предстои да се пенсионира, по схемата в закона, обаче, ще му се удължи от догодина, по-догодина времето и той сега слуша и чака да види, кой ще му каже, че ще го махне това по закон. И казва „Ето, Прошко Прошков, България на гражданите, каза, че ще го махне и аз ще гласувам за тях. И нека тези хора не останат после разочаровани. Кажете ясно!

– Вижте, да, за да не се метнем наистина в популизъм, защото ако сме честни, хайде да си кажем, че политиката, която ще се прави сега, в следващите години, ще бъде за достойни пенсии на нашите деца, а не на нашите родители. До там сме го докарали. Но, истината каква е в момента? Лесното решение е вдигаш пенсионната възраст, защото системата е продънена от всякъде. Но това е нечовешко. И също така увеличава възможността да се вдига младежката безработица. Ти имаш нужда, в случая, да преструктурираш. Защото безработицата е структурна. Тя се дължи на ниско образование и ниската квалификация в страната. Не е нужно да вдигаме пенсионната възраст. Да направим така, че да намалим структурната безработица, особено на младите.

– Сега, пак, за да стане ясно: трябва ли промяна в пенсионирането?

– За мен трябва да се премахне увеличаването на пенсионната възраст..

– Тоест трябва премахване на увеличението на възрастта?

– Това е мое, малко по-тежко, лично мнение. Но го казвам откровено, защото има начин да се реши проблема със структурната младежка безработица. Защото и те остават навън…

– Трябва ли да продължи приватизацията?

– Приватизацията, по принцип, да. Ние подкрепяме приватизация. Но, разбира се, без активи, които са важни за националната сигурност. Аз не бих казал…

– Не, аз по друг начин задавам въпроса. Кое е първото, което да се приватизира? Не казвайте какво не.

– Казвам, по принцип, да. В момента, обаче, са подценени всички активи заради кризата. Не трябва да се бърза с нищо. Естествено, където държавата има някакви миноритарни дялове е ok, трябва да се отървем от тях..

– Тоест и Вас ли ви слагаме в дългата редица, вече, на доста партии, които говорят за приватизация на миноритарните дялове в следващия мандат?

– Да. Но, примерно, няма да се приватизират неща, като Мини „Марица Изток“, в които, в момента, се опитва да се случи скрита приватизация, която прави ГЕРБ. През дълг срещу собственост съсипват предприятието и ще го хванат през близките до властта банки. Слушайте ми прогнозата. Мини „Марица изток“ е структуроопределящо предприятие. Има си клиентите за години напред, има си ресурса. Защо да се приватизира? Но някои неща биха могли. Биха могли, при условие, обаче, че има либерализиран пазар и че естествен монопол, ако се приватизира, в бъдеще, то ще знаем със сигурност, че ще подлежи на контрол.

– Кое е най-важното, което ще направите, срещу безработицата?

– В краткосрочен и в дългосрочен план мога да ви кажа. В краткосрочен план държавата ще стане най-коректният платец спрямо бизнеса. Над 600 милиона дължи държава и общини на фирмите в момента. Спешно регистър на тези задължения, първи по време – първи по право. Общините също, дори и срещу облигационен заем на самите общини, който да е гарантиран с погасителен план, през децентрализация. Защото, ако им дам инструменти на кметовете, аз  (имам – в оригинал) им давам възможност те да направят погасителни планове, да вземат нисколихвени заеми и да си разплатят задълженията. Това ще има четворен мултиплициращ ефект върху всички фирми, техните подизпълнители и, респективно, изгубените работни места в последните години, които са около половин милион. Та това е първото, бързо, условие, което може да се направи. В дългосрочен аспект политическата воля и битката с картелирането и монополизирането, както на отделни сектори в икономиката, така и на отделни региони. Защото, отидете в който и да е район, от Добрич до Видин, примерно, или в Южна България и вижте, че пет субекта държат всичко. Това нещо разбие ли се, тоест, възможността за достъп до обществени поръчки на малки фирми, през развързване на възложител, комисии, изпълнител, има механизъм за това, да не влизам в детайли, ще да даде възможност за раздвижване. А не икономии от мащаба. Пет фирми взимат всички поръчки, те, естествено правят икономии от мащаба и не наемат, респективно, толкова хора.

– Кое е най-важното, с което ще помогнете на бедните?

– Това, което говорихме до тук. Трябва да се насърчава икономическата активност и инвестициите. Ние не можем да разпределяме пари, които ги няма, всъщност. Нещо конкретно – енергийни помощи. 30% от българите са енергийно бедни, по смисъла на европейската дефиниция. Само ¼ от тях получават в момента помощи, защото кризата, която докара в енергетиката ГЕРБ, в момента знаете за кризата, за износа и за всичко, голяма тема.. Но, това се дължи, защото се субсидират цените по принцип. Всички цени се субсидирани през този регулиран пазар. Субсидирането помага, всъщност, на много богатите, а съсипва бизнеса и енергийно бедните. Защото бизнесът се налага също да крос-субсидира.Тоест ГЕРБ направиха немислимото в този мандат – вдигнаха цената за индустриално потребление над тази за битово потребление. Което абсолютно противоречи на всякаква енергийна стратегия на ЕС. В резултата на това фирмите субсидират сметките на всички, а безработицата расте. Какво трябва да се направи? Не толкова ниска сметка за този, който взима 4000 лв., а и на него не му е толкова голям проблем ако от 60 лева, му стане 80 тока. А на този, който е с 300 лв.- енергийна помощ. Това е правилната стратегия и наистина е насочена към човека, който е енергийно беден. А 30% от нас са такива.

– Кое е най-важното, за което да се използват европарите?

– Естествено проекти с висока добавена стойност, от всякакъв характер. Ще ви кажа за какво говора. Ние имаме нужда, естествено, от инвестиции в конкурентоспособност и в това, да превърнем България в логистичен център, заради географското положение. Инфраструктура, но не в смисъла на, давам Ви пример… Знаете ли колко читалища в обезлюдени села се реновират напоследък? Страшен брой. Защото е много готино да изсипем някакви пари в село с 50 човека и да направим читалището страхотно. Извинявам се, но това не е приоритет. Това е очевидно корупционна схема.

– Сега, за да ви различим по този въпрос, никой до сега не е казал България-логистичен център и за това да се използват европарите.

– Категорично. И нямаме предвид само асфалт, а инвестиции въобще в термина логистичен център.

– Ще национализирате ли монополите?

– Не, разбира се, държавният монопол е винаги още по-лош и от частния. Монополите имат нужда от адекватен контрол. Имат нужда от много ясна, прозрачна, методика за ценообразуване, която да не разбива целия пазар, както е в момента в енергийната сфера. И, най-важното, г-н Вълчев, без политическа намеса.. Ако няма каратисти в бордовете им – не е толкова страшно.

– Коя е най-важната пречка пред чуждите инвестиции в България?

– Несигурността. Несигурността в нормативната рамка. ЗУТ (закон за устройство на територията) се сменя няколко пъти годишно, законът за устройство на територията.Кодекс за социално осигуряване – 7 пъти за последната година. Правната рамка съсипва един инвеститор, който си прави планове. Съдебната система, която не ти гарантира справедливост, както административна, така и всякаква друга.. И, разбира се, корупцията и чиновническия произвол. Не може! Не може да съм спокоен като инвеститор, когато чувам бившия министър Лиляна Павлова, която казва: „Еми, той, строителят на АМ Тракия спря работа, защото сега има много голяма политическа несигурност. Ние подадохме оставка и те не знаят какво да правят.“ Като чуя това нещо, а аз го чух и се втрещих, аз като чужд инвеститор си казвам „Господи, това Аборигения ли е?“ Къде ще ходя да инвестирам, като това зависи от политическата  ситуация.

– Кой е първият разход на държавата, който ще съкратите?

– Може да звучи популистки, но е супер ефективно. Трябва да се съкрати разхода “Big Brother”. Тоест подслушванията и мачканията. Защо? Ние нямаме нужда и от „България на гражданите“ не чувстваме нужда да подслушваме всеки четвърти човек в тази държава, защото имаме и друго, каквото да правим извън политиката. Но милиционерско е страхът да останеш непрестанно във властта. И като си управленски немощен усъвършенстваш методите за репресия и подслушване.

– Най-важната инвестиция, която ще направи България през мандата Ви?

– Освен това, което ви споменах за логистичен център, защото е доста важно, ще кажа с една дума – вода. Половината от населените места имат проблеми с водоснабдяването. Има пет до шест язовира, които трябва спешно да се изградят и доизградят, няма да ги споменавам, защото сме (спешно) ограничени във времето. Вода! Един Добрич, голям областен град, на който имам честта да съм кандидат, има проблем с водата от много години. Тя е обвързана и с проблемите в енергетиката, защото там през помпи се докарва водата. Като добавим корупцията и смяната на N на брой ВиК директори в последните години, шуробаджанащина в местното РПУ, какво правим? Това е реформи във ВиК и инвестиции във вода. Управление на водите, адекватно управление на водите.

– Ще строите ли АЕЦ „Белене“?

– Не, но не поради някакви пещерни политически причини в момента. Ние се дръпнахме от този референдум и вие знаете това. „България на гражданите“ казахме, че това е фарс. Нямаше ясни параметри. Сега ще ви кажа нещо повече. Не участвахме в битката между лобито на газовиците и лобито на ядрените. Не ни интересуваше. Чухме парогазови централи от десницата, тъй наречена. Какво? Още малко зависимост от ГАЗПРОМ зависимост ли ни трябва? След Южен поток, след всичко. Шест милиарда евро за енергийни източници плащаме на година ние. Това е нефт, това е газ, това са въглища – от Украйна и от Русия. От едно място.  Всичките ми яйца са в една кошница като държава. Това ме притеснява. Не сме против ядрена енергетика, по принцип. Много важен въпрос, г-н Вълчев, защото тук.. на какво мнение е по принцип, между другото, е партията на г-н Ковачки за Белене?

– Лидер търсим …Лидер за Белене казаха „НЕ“.

– О, ама разбира се . Вижте, не става дума даже за Белене…

– Вие коалиция може да направите…

– Не, вижте, едва ли, защото всичките, които в момента казват  „не“ по принцип на ядрена енергетика, която е сравнително евтина.. Ако вземе този „merit order“, както му казват, кои са евтините и кои са скъпите енергии, ще видите, че кафявата енергия в България е от най-най-скъпите. Тоест голяма част от цената на тока е добавката Ковачки за въглищата от ТЕЦовете там. Дайте да си го кажем. Това е проблемът. Дайте да си кажем, че тези ТЕЦове нямат сероочистваща инсталация. Ако имат, не са ефективни. Ние хем плащаме скъп ток, хем замърсяваме въздуха, хем целият ни микс така е объркан, че бизнесът трябва да субсидира потребителите. Естествено, всичко е възможно, обаче, при разумна енергийна политка..

– Коя пречка пред електронно правителство ще отстраните?

– Позволете ми пак нестандартен отговор – ГЕРБ,БСП и ДПС, тази пречка. Знаете ли защо? Всички говорят за електронни услуги, какво щял да получи гражданинът като услуга. Да, разбира се, услугата е важна, корупцията намалява… Най-важният въпрос за електронното правителство е отворените данни. Достъпът на лесно достижима, обработваема и ясна информация за всичко, което се случва в държавата. Така че ако ние имахме тази информация в последните години, щяхме да се уверим, че освен другото, си имаме и икономическа коалиция – ГЕРБ и ДПС. Икономическата коалиция, която сега се опитва да формализират и като политическа след изборите. Тази информация е важна за гражданския контрол. Да – електронни услуги. Но да и на отворените данни, най-важният въпрос.

– Кое е най-важното нещо, което ще предлагате за продажба по света от България?

-България трябва да спре да бъде суровинен придатък на по-богати държави. Ние изнасяме, примерно, меден концентрат за Китай. Това не е устойчиво. Ние трябва да изнасяме не мозъци, а продукт на мозъци. И това трябва да са високотехнологични продукти, от типа софтуерни продукти. И нещо, много важно, земеделска продукция, при условие, че стимулираме малките производители – на зеленчуци, на плодове, животновъди. Ние, примерно, не сме договорили адекватна дерогация, тоест изключение от правилото, за традиционни производства..  (хаос) Ние сме суровинен доставчик .. което е абсурдно за държава бедна на суровини.

– Кое е най-важното, с което ще насърчите раждането на повече деца в България?

– Аз винаги се сещам за фразата на Клинтън „Икономиката, глупако“, не пререферирам никого. Икономиката е най-важно. Когато има ръст на БВП, сигурност и, нека да добавя, усещане за някаква справедливост …Българите са хора, които обичат децата..

– Слагаме номер 1 – икономиката. Прошко Прошков, води листата за Добрич и за 24 МИР в София на политическа партия „Движение България на гражданите“. Номер 33 в бюлетината.

 

  • Print
  • email
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • Google Buzz
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
TAGS

LEAVE A COMMENT

Към лентата с инструменти