ПРЕПОРЪЧАНИ
В медиитеОбщинаПолитика

Хаосът с транспорта и организацията на движението в столицата се задълбочава

26 февруари, 2013

За пореден път съдът поправя недомислените действия, на Столична община. Този път поводът е решението на Административният съд в София, който отмени част от наредбата на Столичния общински съвет (СОС) за организация на движението.

За незаконно е обявено въвеждането на годишни винетки за паркиране на собствениците и наемателите на жилища в синя и зелена зона. Същото важи и за възможността ЦГМ да вдига автомобилите с паяци и да поставя скоби.

Още при дискусиите в общинския съвет, ние от Движение България на гражданите, се обявихме против новата наредба, защото е безсмислена, дискриминационна и утежнява живота на хората,  вместо да решава проблемите на софиянци..

Живущите в централните градски зони плащат най-високите имотни данъци и най-високата такса смет, която в София има характера на втори данък, тъй като по никакъв начин не е обвързана с услугата сметоизвозване. Допълнителното изискване, тези граждани да заплащат и за да паркират около дома си, не е обосновано нито политически, нито законово.

Предложението винетният стикер да струва точно колкото е себестойността на стикера, беше отхвърлено от ГЕРБ. Бяха увеличени двойно цената за паркиране в синя зона и беше разширена зелената такава.

Аргументът на управляващите, че целта не е да се събират пари, а да се облекчи трафика се опровергава от последствията:

¨           Вярно е, че в градския център сега има повече свободни места за паркиране, но трафикът не е намалял, защото няма алтернатива – ако целта е по-малко автомобили, по-чист въздух и по-малко шум, едва ли се постига с по-малко паркирали.

¨           Буферните паркинги на метрото пустеят, защото гражданите замениха ползването на надземен с безспорно по-бързия и удобен подземен транспорт по трасетата на метрото. Тези, които излизат с автомобили все още не намират справедлива алтернатива в градския транспорт.

¨           Липсва адекватен довеждащ транспорт до станциите на метрото – емблематичен пример е автобус 114, който би следвало да довежда жителите на Дружба 2 до станция „Цариградско шосе“, а се налага хората да се въртят в омагьосан кръг двайсетина минути, за да изминат 700 метра по права линия.

Като добавим и задълбочаващата се от години задлъжнялост на транспорта в София, липсата на инвестиции в релсов път, мотриси, автобуси (опитайте да се повозите на трамвай 7 по бул. „България“ без да получите морска болест), корупционните скандали със злополучната „лихва“ на „Карат – С“ и липсата на реформи, можем да заключим, че управлението на транспорта в града е бомба със закъснител. Наливат се средства без добро планиране. Непостижима за ГЕРБ се оказва интегрираната система за обществен транспорт, която да стимулира ползването му от гражданите.

Стратегията на Столична община за развитието на обществения транспорт е само красив документ, който не би могъл да бъде реалност преди общината да успее да координира и контролира: изграждането и рехабилитацията на пътната мрежа – инвестиции на самата община, инвестиционните и плановите строежи на доставчиците на комунални услуги; развитието на велосипедната мрежа; подготовката и приемането на устройствени планове; проектирането на елементи на инфраструктурата; плановото инвестиционно отчуждаване.

В момента цари свещен хаос и се пилеят пари за многократно разкопаване на едни и същи улици, отлагат се с години важни обекти поради липса на готовност с проектите или неотчуждени терени.

Решенията „на парче“ не носят много повече от временен медиен ефект и няколко метра отрязана лента. Чудесно е, че имаме кръстовище на две нива при Телевизионната кула, което макар и малко тясно и доста скъпо, освободи трафика по бул. „Драган Цанков“, но в посока североизток пренесе „тапата“ при бул. „Ситняково“.

По приблизителни данни, Центърът за градска мобилност (ЦГМ) е събрал около десет милиона лева за винетни стикери от живущите в синя и зелена зона граждани. Вероятно Върховният административен съд ще потвърди решението на Градския, което ще означава, че парите трябва да бъдат върнати.

Това е повод да се коригира бюджета на Столична община, да се преразгледа идеологията на ЦГМ, общината да влезе в ролята на организираща по-добре живота в града, а не на неефективен цербер. Считам, че нарочна извънредна сесия на съвета по проблемите в транспорта би била удачна идея.

Докога паяците няма да се ползват за истински проблеми – например да можете да извикате екип да премести автомобил, запушващ паркинг или гараж? Докога ЦГМ ще се държи като търговско дружество, с единствена цел максимизиране на печалбата, която после неадекватните политики на управляващата група на ГЕРБ да наливат в черната дупка на неефективната система?

Нека ГЕРБ да не си измиват ръцете с който и да е служител в ЦГМ, където работят и добри специалисти. За лихвата на „Карат – С“ освободиха заместник директора на ЦГМ, вместо да си отиде заместник кметът по транспорт. Дали вече не е ли време за политическа отговорност?

  • Print
  • email
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • Google Buzz
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
TAGS

LEAVE A COMMENT

Към лентата с инструменти