ПРЕПОРЪЧАНИ
ОбщинаПолитика

И да не забравяме цената на газа

18 февруари, 2013

Докато се занимаваме с тока, сякаш забравихме „голямата победа“ с цената на газа и договорените между Газпром и Борисов огромни отстъпки от над 20%. Да видим как се отразяват на сметките ни. Още през декември 2012 г. си позволих да прогнозирам, че сметките за отопление на битовите потребители няма да намалеят, а дори напротив – ще се повишат.

Януарската ми сметка (отчитаща декември 2012) беше с 42% по-висока от сметката за същия период преди година. Това били старите цени, казаха някои, отчетният период бил такъв, пригласяха други, много празници имало, обясняваха трети, през февруари с януарската сметка няма да е така, успокояваха четвърти.

Следва да отбележа, че у нас почти никога не пипам вентилите на радиаторите, предпочитам да е хладно. Мога да преценявам динамиката на отношението потребление/сметка относително просто – потреблението е почти постоянно, зависи основно от външната температура, респективно температурата на помещението. По цял ден в жилището ми няма никой, не се отваря никакъв прозорец, следователно това елиминира фактора помещение. Остава външната температура.

Да видим официалната справка – средномесечни температури за януари 2012 – минус 2,2 градуса. Средномесечна температура за януари 2013 – 0,6 градуса. Близо 3 градуса по-висока средномесечна температура означава доста по-топло време спрямо миналата зима – това и децата родени преди 3-4 години го усетиха.

Днес дойде и февруарската сметка, отчитаща януари 2013 г. Повишението спрямо миналата година е 18%. Дори и при равни други условия, без да отчитаме меката зима, отстъпката на Газпром трябваше да се отрази на сметката ми с намаление от поне 7-8%.

Г-н Борисов би ли ни обяснил защо това е така?

Имам въпроси и към г-жа Фандъкова:

 • Мислите ли, че със създаване на комисии и комисиики, които замитат фактите, ще решите проблема с Топлофикация? На последното заседание с участието на директора на дружеството, последният дори си позволи да обяснява, че температурите сега са по-ниски от миналата зима! И моля, да не се хвърля целият проблем върху топлинните счетоводители, както при ЕРП-тата?
 • Докога Столична община няма да има стратегия за Топлофикация, кога ще узрее за разделяне на производство от пренос и пренос от отчитане, за да се диверсифицират ефективно енергийните източници, да се създаде реална конкуренция между отчитащите фирми, които, в борбата си за клиенти, да предлагат например програми за енергийна ефективност, подпомагайки етажните собствености, а не да ни карат да плащаме за нови уреди?
 • Как при липса на контрол върху инвестиционната програма на Топлофикация, липса на контрол върху външните подизпълнители и обществените поръчки ще намалеят загубите в преносната мрежа, които чинно плащаме?
 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Google Buzz
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Yahoo! Buzz
TAGS
1 Comment
 1. Отговор

  mutant

  18/02/2013

  Цялото щоу с така наречените сметки и отчитания е една голяма алабалистика. Живеейки в центъра на София имах „късмета“ сградата ба бъде санирана по проект „стакато“ или нещо такова. Разни министри тогава и кмета на София даже се изказаха по този проект че сметкита за топла вода и отопление ща намалеят с 50 до 70 процента. Мога да ви показа сметки от централния топломер в абонатната преди и след „санирането“ :> няма промяна даже има увеличение – съответно и намаление на сметките няма. Значи или санирането не е изпълнено както трябва (но нали от общината го контролират) или отчитането на консумирана енергия не е вярно или изказванията с 50-70 процента са лъжа – според мене и трите твърдения са верни.

  Лек ден.

LEAVE A COMMENT

Към лентата с инструменти