ПРЕПОРЪЧАНИ
В медиитеПолитика

Картелът в парламента отврати хората

12 декември, 2012

ЦИК прояви много творчество в тълкуването на закона за референдумите, който по принцип е лош закон, но те го донаписаха. Непрекъснато се правят препратки към Изборния кодекс, които са удобни на ГЕРБ и БСП като тази за регистрация на Инициативен комитет за агитация „против“ „Белене“ със 7000 подписа. С толкова се регистрира партия!

Интервю във в. „Труд

 

С ПРОШКО ПРОШКОВ,  член на Националния съвет на „Движение България на гражданите“, разговаря ЛИЛИЯ ЦАЧЕВА

 

– Г-н Прошков, партията ви се казва „Движение България на гражданите“, а обяви бойкот и отказа да заеме ясна позиция на референдума „за“ или „против“ АЕЦ „Белене“. Къде е логиката?

– Няма нищо по-естествено от бойкот на този референдум. Той е подигравка с гражданите и идва да легитимира безобразието, което се върши с „Белене“ от трето поредно правителство. Никой не обявява нито цена, нито срокове за строеж, самият въпрос е подвеждащ – „за“ или „против“ ядрената енергетика сте? Знае се, че в обществото няма разделение по този въпрос – повечето хора подкрепят ядрената енергетика, но не и поставянето ни в зависимост от един доставчик на енергия. Паралелен въпрос на този е: „Съгласни ли сте всички енергийни източници в България да са свързани с един единствен доставчик?“

– Русия.

– В случая е Русия, но няма значение кой е. Въпросът е подвеждащ, това е подигравка с хората. Управляващите, заедно с БСП, искат да прикрият управленската си безпомощност по казуса „Белене“ – първо да имат смелостта да информират хората. Бойко Борисов седя насред „гьола“ и се заричаше, че тази далавера ще бъде разкрита, но така и не разбрахме нито каква е цената на централата, нито откъде ще дойдат парите, нито безопасна ли е, нито бъдещата цена на тока и гаранциите, които се дават за нея.

– Обявихте, че това е третото правителство, което разиграва хората. Но на върха в партията ви има двама души, които бяха министри в предишните две. Меглена Кунева бе министър в кабинета „Сакскобургготски“, който възстановява „Белене“, а Даниел Вълчев беше вице на премиера Станишев? Те не носят ли отговорност?

– Така е, но отговорността в такива случаи се носи от министър-председателя и правителството като цяло. И г-жа Кунева, и г-н Вълчев няма как да ви отговорят на абсурден въпрос като този в референдума. Той звучи като: „Вие за или против хубавото време сте?“ Всички българи искат страната ни да е енергийно независима и силна. Истинската причина за този фалшив референдум е друга и затова също обявихме бойкот. А тя е да откажат българите да гласуват през лятото на парламентарния вот. Да им демонстрират, че техният глас няма значение. Защото референдумът ще се провали поради ниска избирателна активност. Знаят го и ГЕРБ, и БСП. Хората и без това се чудят дали има смисъл от вота им. А отказът им обслужва намеренията на управляващите за манипулации на вота.

– Как ще се материализира този бойкот – кампания ще правите ли?

– Ние кампании не правим, ние говорим публично и се срещаме с хората. Част от нас като граждани подадохме жалба до ЦИК срещу начина на провеждане на референдума. ЦИК прояви много творчество в тълкуването на закона за референдумите, който по принцип е лош закон, но те го донаписаха. Непрекъснато се правят препратки към Изборния кодекс, които са удобни на ГЕРБ и БСП като тази за регистрация на Инициативен комитет за агитация „против“ „Белене“ със 7000 подписа. С толкова се регистрира партия! Да залагаш високи ограничителни прагове пред групи граждани, които искат да участват в нещо, е част от стратегията да ги откажеш от участие. Опитът да се покаже, че няма смисъл да се гласува, липсата на информация, на честен въпрос, доведоха до бойкота на това фалшиво допитване. Това е честната позиция, въпреки че сме твърдо „за“ референдумите и участие на гражданите в управлението.

– Да не се окаже, че хората все пак ще гласуват? Признанието, че повечето хора са за ядрена енергетика, не съдържа ли вариант референдумът да се произнесе ясно с „да“? Това не развързва ли ръцете на всяко правителство да строи „Белене“?

– Няма такъв въпрос, той не ни уточнява какво и как ще се строи, не ни се дава информация за един или друг проект, каква е изгодата за нас, как се гарантира сигурността. Иначе и ГЕРБ, и БСП заедно търсят оправдание за АЕЦ „Белене“, за годините вземане на комисиони напразно. Защото това е проект, в който са потъвали пари в определени джобове и затова не се е случил досега.

– Една от идеите ви е да има местни референдуми, заедно с парламентарните избори. Като общински съветник в София какво бихте попитали софиянци?

– Задкулисният картел на парламентарните партии „успешно“ отдалечи хората от политиката и те с отвращение гласуват за представителство, което не виждат и чиято ефективност и почтеност е химера. В малките градове дори в кръчмата не се спори за политика, униние завладява гражданите, породено от усещането, че нищо не зависи от тях. За разлика от фалшивия референдум за „Белене“, има редица проблеми от местно значение, по които гражданите могат да бъдат питани и което би повишило избирателната активност, а с това ще се намали влиянието на пазаруваните гласове. В София бих предложил да попитаме: „Избран от вас районен кмет, с права да решава всекидневните ви проблеми ли предпочитате, или чиновник, назначен от кмета на града и общинския съвет?“

– Какво значи „няма да правим коалиция с никого“ – новата заявка на ДБГ? При положение че към момента е очевидно, че се върви към коалиционно управление. Анализаторът Кънчо Стойчев попита – тогава за какво изобщо участвате в избори? В политиката има и аритметика на мнозинства.

– Аз пък питам защо участват в избори тези, които правят аритметики? Ако идеята ти е къде да се пласираш най-добре, ти не си полезен на хората. Това мотивира и такива като правозащитника Йонко Грозев, проф. Велислав Минеков, Людмила Елкова, Калин Томов и много други колеги да се включат с високите си знания, да се опитат да махнат пръта от колелото, без да се интересуват как ще се отрази на личния им живот. Ако не ние – кой, ако не сега – кога? Така мислим.

Когато аз за първи път се явих на избори, нямах никакви шансове според социолози, анализатори, опитни политици. И все пак победих и станах кмет на район „Лозенец“. „Движение България на гражданите“ е в същата ситуация. Предстоят много тежки месеци на разочарование на гражданите. Вече само популизмът на ГЕРБ не стига. Ние ще продължим да обикаляме страната и да говорим с хората. Затова честната позиция беше да се каже с кого не можем да бъдем. Ако Борисов атакува постоянно тройната коалиция, за което има своите основания, питам защо никой, освен нас, не атакува задкулисната тройна коалиция, която той създаде? Тя се видя и в скандала „Марковска“, и при закона за горите, минал благодарение на услужливата липса на опозицията в залата, ВСС… Притеснението, че изборите ще бъдат манипулирани в огромен мащаб, не е само наше. Затова ще настояваме да има и международни наблюдатели, и ще се покрият всички секции със застъпници, които да следят честността на изборите.

– Социологиите, които „мереха“ партията ви при създаването , и сега показват спад в ентусиазма, защо?

– Не съм привърженик на социологиите по принцип, особено толкова рано преди избори. Ако има обективен критерий в случая, той е, че в първите месеци имахме нужда от време за структуриране по места. Може да изглеждаме някому по-неактивни, макар да не сме спестявали позициите си по нито един обществен въпрос. Сега със старта на политиките по места през местните ни структури, където хората също виждат безхаберието на БСП и ДПС, и ГЕРБ, това впечатление ще отмине. Алтернативата на партийния картел трябва да се търси при тези, които са витални. Ние сме. Първата ни задача е да си върнем демокрацията, възможността за свобода на инициативата, на медиите, колкото и да е странно да се каже на 23-тата година от прехода. Защото ако продължаваме в същия дух, ще се превърнем в нещо, на което не му отива да е част от ЕС – с монополи на всяко ниво – държавно и местно, с разпределен бизнес по места – където и да отидеш, знаеш кой „ръководи“. Ние знаем, че разбиването на това, докато си на власт, може да ти коства самата власт. Но сме готови и за това.

Втората ни задача след изборите ще е да се обърнем към приоритетите на държавата в образованието и здравеопазването, административната реформа…. Зарязани, защото при тях няма ленти за рязане.

– И все пак отказът от всякаква коалиция в бъдеще не е ли заявка от типа „Гласувайте за нас, за да сме в опозиция“?

– Нищо подобно. Гражданите ще решат дали да сме в опозиция. Ние им казваме: Знаем защо не ви се гласува, знаем защо ви е трудно да вярвате на когото и да било, включително и на нас. Знаем и че сте прави. Но ние сме при вас, готови сме да ви включим, правим политика на улицата, буквално.

Искаме всичко да е на масата – обществени поръчки, как се харчат парите ви, за какво, какво е движението на преписките в съдебната система, как се кадрува… Няма как да си смислен гражданин, ако не знаеш какво се случва зад завесата. Ние искаме да я вдигнем – тогава хората ще участват. Ще гласуват. Това им казваме. Публичността не се изчерпва с карикатурни стенограми от заседанията на Министерския съвет.

  • Print
  • email
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • Google Buzz
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
TAGS

LEAVE A COMMENT

Към лентата с инструменти