ПРЕПОРЪЧАНИ
Култура

Среща със стари фамилии

16 октомври, 2011


Снощи моят приятел Борис Станимиров от клуба на потомците на царския офицерски корпус „Един завет“ ме покани да се срещна с представители на стари родове. Срещата имаше личен характер и не беше обявена медийно. Събитието беше организирано в изключителната сграда на Съюза на архитектите, някога принадлежала на придворния лекар д-р Карамихайлов.

Има нещо символично в това, че една от най-достолепните сгради на стара София събра в приемния си салон потомци на фамилии, които Симеон Радев нарече „Стрителите на съвременна България“. Срещнах забележителни хора, които носят някогашния градския дух в културата и възпитанието си, семейства за които историята не е научна дисциплина, а родова памет. След 9 септември 1944г. са заклеймени като „бивши“ и подложени на репресии: избивани без съд, изпращани в лагери, изселвани, ограбвани, спъвани в професионалното си развитие… и въпреки това са успяли да съхранят своето достойнство и онзи несломим дух, който снощи зарази и мен. Обикновено на такива срещи аз убеждавам хората да гласуват за мен. Тук се случи обратното – моите събеседници ме заредиха с енергия и ми дадоха силни аргументи да упорствам в това, което съм започнал.

На срещата присъства и доц. Вили Лилков, който трети мандат се бори в общинския съвет за историческа София. На него дължим имената на десетки улици, наречени на забравени до вчера велики хора, паметни плочи и градоустройствени решения.

Десетилетия тече мощна кампания подмяна на българската история. Няма по-силни опоненти на тази подмяна от хората, които говорят за историята в първо лице! Духът на стара София, такава, каквато я помня от разговорите с покойния ми дядо Прошко, постепенно изчезва под звуците на чалгата и под похлупака на бетона. Руши се археологията, архитектурата и по-важно, руши се човешкия уют на столицата.

Ще продължим да воюваме за София и в следващия мандат! Ще отстояваме интереса и традициите на града ни пред всяко правителство и политическа конюнктура! Ще бъдем много по-силни, когато до нас са вчерашните ми събеседници – Шишманови, Хадживълчеви, Балареви,  Мумджиеви, Сирлещови, Станишеви, Бракалови, Вазови, Букурещлиеви, Петеви, Чохаджиеви, Хаджистойчеви, Видинлиеви, Газибарови, Миркови, Дедови, Екимови, Стайнови, Секулови, Миладинови, Попович, Блъскови, Мехочеви… бившите „бивши“ хора – живите извори на европейския градски дух.

 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Google Buzz
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Yahoo! Buzz
TAGS
1 Comment
 1. Отговор

  Zachary Jordanov

  17/10/2011

  Хубаво е че ИМА диалог и „отворена“ комуникация – традициите са и наше огледало. Дали и отразеното в тях расте, но не старее?

LEAVE A COMMENT

Към лентата с инструменти