ПРЕПОРЪЧАНИ
ИзбориПолитика

Зелено

11 октомври, 2011


Зелено – едно от многото популистки прилагателни, които всеки лепи на всичко.
Какво значи зелен град? Дървета? Зелена боя? Дървета и зелена боя? Мисля, че е нещо съвсем друго, много по-голямо и комплексно. Зелен град е политика, стратегия и визия. Трябва да назовеш проблемите, да формулираш решение, да го защитиш в дебат, да принудиш администрацията да го изпълни и да поемеш отговорността за последствията, защото нито една политика не може да хареса на всички. Ако провеждаш зелена политика със сигурност ще настъпиш мощни икономически интереси. Ако си кмет – ще го направиш. Ако си чиновник – ще намериш оправдание и ще се покриеш.
Ето какво:
1. Незабавно изваждане на зелените площи от „Софийски имоти” и актуването им като публична собственост.
2. Привеждане на системата за сметосъбиране в европейски вид – в различните типове градски зони трябва да има различни типове контейнери и кофи, за да не се получават купчини боклуци по тротоарите.
3. Разделно събиране на боклук, сортиране и рециклиране.
4. „Зеленият град” не е град с най-много зелени фасади, а градът, в който отпадъците се рециклират.  Отпадъците са богатство, не когато се товарят на камиони и се разхождат из цяла България за милиони левове, а когато се използват по възможно най-щадящ природата начин. Хартията се рециклира в хартия, биомасата – в гориво за производство на енергия, пластмасата – във възможните производни.
5. Почистване и поддържане на речните корита. Реките трябва да бъдат привлекателен природен елемент в града, да имат екологична роля, а не да бъдат отблъскващи и миризливи сметища.  Около реките може да има зони за отдих, колкото и абсурдно да звучи това днес.
6. Устройствен план за всеки парк в София. Ако трябва, ще се проведат процедури по отчуждаване, за да се изградят цялостни паркове. И в тези паркове да не пише „Не газете тревата“, а да можем да си правим пикник и наистина да си почиваме в тях, а децата на София да играят.
7. София трябва да задълбочи връзката си с планините Витоша, Лозен и Люлин и да намалява своята етажност и застроеност с приближаването към тях. Може би е късно, но усилия в тази посока си струва да бъдат направени.
8. Специализирана общинска структура, която да се занимава с проучването, използването и развитието на минералните извори на София – изключително богатство на нашия град, което не се използва. Потенциалът за балнеложки туризъм, за питейни източници,  а и за красиви водни басейни – фонтани, декоративни езера и микро-паркове е огромен.
9. Много строг контрола над застрояването по склоновета на Витоша. Единственият начин това да стане е като се извади всичко в общината на светло, пред погледа на гражданите и гражданските организации, които ще подкрепят кмета с публичен натиск. В противен случай, когато се действа на тъмно, както е днес, всяка администрация е уязвима от натиск – корупционен, политически или откровено силов.
10. Стриктно спазване на Плана за управление на природен парк „Витоша”.
11. Осигуряване на отличен достъп до планините около София с градски транспорт. Това е начин да спре пъпленето на автомобили и безогледното газене и паркиране по зелените площи.
Зелен град означава освен всичко останало град, който не се дави в отровни газове. Транспортните проблеми имат пряко отношение към чистотата на средата, в която живеем.  Трябва да създадем условия софиянци да слязат от колите. Това означава удобен и полезен градски транспорт на конкурентна цена. Особено много трябва да насърчим ползването на велосипеди. Днес е трудно да се движиш с колело из София. Аз съм ходил на работа с велосипед в Берлин. В днешна София биха се справили само почитателите на екстремното колоездене. Трябва смислена мрежа от качествени велоалеи – не отбиване на номера и мацане с жълта боя на тротоарите по Патриарх Евтимий, а алеи, по които човек с костюм да стигне до работното си място без да бъде окалян или прегазен и без да трябва да прави слалом между пешеходци. Велоалеите отдавна не са екзотика в Европа. Те са стара практика с утвърдени правила. Просто трябва да ги направим като хората. Резултатите ще последват по-бързо, отколкото очакваме.

 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Google Buzz
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Yahoo! Buzz
TAGS
1 Comment
 1. Отговор

  Станчев

  22/10/2011

  Много интелигентна и модерна позиция! Шапка Ви свалям и Ви подкрепям, господин Прошков!

LEAVE A COMMENT

Към лентата с инструменти