ПРЕПОРЪЧАНИ
КултураОбщина

Вълнуваща среща с потомците на най-успешния столичен кмет инж. Иван Иванов

9 октомври, 2011

Днес имах няколко разнообразни срещи в различни части на София.  За удоволствието да пия следобеден чай с изявени блогъри в приятната компания на нашия евродепутат Надежда Нейнски ще разкажа отделно. Хората, които не се страхуват да пишат истината и да бъдат граждани го заслужават. Още тук обаче ще си позвол да кажа на Надя: Благодаря ти за подкрепата, за споделения опит, за това, че заставаш с името си зад моята кауза! За мен и екипа ми  това значи много!

Следващата ми среща беше в Клуба на архитекта – една от емблематичните сгради на стара София, бившата клиника на д-р Карамихайлов на ул. Кракра.  Там заедно с общинския съветник доц. Вили Лилков имахме честта да пием последното си за деня кафе с потомците на един от най-заслужилите кметове на София – инж. Иван Иванов. Той е начело на общината цели 10 години – между 1934 и 1944г., когато е свален от комунистите и хвърлен в затвора.  След три години обаче, новите управници виждат, че няма как да завършат стратегическия проект на инженера – снабдяването на София с вода от Рила. Тогава инж. Иванов е изваден от затвора за да довърши делото си. Не него дължим Рилския водопровод и язовир Искър. 

Знаех за съдбата на Иван Иванов от филма „Кметът“ на Адела Пеева. Но повторно се сблъсках с името му, когато заедно с колегите от общинската листа подготвяхме програмата  за управление за София. Проучвайки възможностите за някои свои идеи, които смятах за новаторски, често се оказваше, че не съм открил топлата вода, че същите неща са правени и преди. Нямам предвид в последните 20 години, нито в предишните 45, правени са преди 9 септември 1944г. Името, което изплуваше от проучванията ми неизменно беше това на инж. Иван Иванов. Например: един от основните ми приоритети е електронната обшина – да публикувам на сайта на Общината пълен отчет за всеки похарчен лев, за всяка обществена поръчка, за всяко решение в общинския съвет –  кой как е гласувал. Оказа се, че докато е бил кмет, Иван Иванов редовно е публикувал в сп. Сердика пълен отчет за изхарчените общински пари, с което решително е намалил корупцията и административния произвол. Той е човекът, който е имал стратегическото мислене да приобщи към Столична община селата от близката градска яка и така да планира развитието и разрастването на столицата.

Срещата с дъщерята на инж. Иванов г-жа Бистра Манова и с неговите внуци Лора Маринкьова – Миленкова, Бистра Манова (носеща името на майка си) и Иван Маринкьов за мен имаше повече личен, отколкото публичен характер. Разглеждам я не като предизборна инициатива, а като дългосрочна стратегическа кауза да привлечем старите софийски фамилии в разговор по важните теми за града. Това са хора с ерудиция, жизнен опит, усет за традицията  и силно чувство за достойнство. Могат да допринесат много, като ни помогнат да гледаме на града широко скроено, дългосрочно, отвъд конюнктурата на момента, както го е правил инж. Иван Иванов.

Много преди тези избори, общинският съветник от ДСБ доц. Вили Лилков е предложил на общината да издигне паметник на инж. Иванов. За обща радост, вчера, на последното си заседание Столичният общински съвет единодушно гласува предложението и паметник на заслужилия кмет ще има.  

Близо двата часа, които разговаряхме за духа на стара София, за волята да управляваш отговорно и за способността да бъдеш едновременно държавник – визионер и земен човек бяха истинско удоволствие. По-скоро почивка, отколкото работа. Прекрасен завършек на един дълъг ден. Благодаря Ви! Няма да Ви подведа!

 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Google Buzz
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Yahoo! Buzz
TAGS
1 Comment
 1. Отговор

  Владимир Йосифов

  13/10/2011

  Добра идея, г-н Прошков !

  Гледах филма „Кметът“ на Адела Пеева.
  Виждали ли сте отчетите, които Кметът Иван Иванов е издавал ?
  Всяка година един от екземплярите на Отчета Кметът Иван Иванов е носел на Цар Борис ІІІ.
  През 2001 -ва година подарих на Симеон ІІ един такъв отчет.
  Книгата е била открадната от Двореца от социалните.
  Купих я от антикварна книжарница през 1990-та година.
  Ясно се четеше надписа посветен на Цар Борис ІІІ.

  Успех на изборите !

  P.S. Жалко, че нямате време да отговорите на въпросите ми.
  Бъдете здрав !

LEAVE A COMMENT

Към лентата с инструменти