ПРЕПОРЪЧАНИ
Без категория

В крак с времето!

29 септември, 2011

Днес представих програмата си за управление на София. Може да я видите тук, в сайта на кампанията:

http://www.siniatakoalicia.bg/sofia/programa/

(Страницата все още се разработва, но програмата е пълна)

 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Google Buzz
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Yahoo! Buzz
TAGS
3 Comments
 1. Отговор

  Николай

  29/09/2011

  Поздравления за програмата. Има няколко неща, които ми харесаха и няколко, които не ми харесаха. Надявам се скоро да имам възможност да задам няколко въпроса по нея – къде можем да видим програмата ти за срещи преди изборите?
  Съвсем накратко – „парите следват детето“ в детските градини – споделям мнението ти. Общината не е социално предприятие и не е необходими лично да се грижи за децата. Това е перфектен пример за прехвърляне на риск към частния сектор, без да е необходимо повишаване на разходите, дори напротив.
  Ко-генерацията в Топлофикация – как планираш финансирането на такъв мащабен проект? Каква е идеята за включване на завода за отпадъци към системата за отопление на града – той ще стане част от Топлофикация, само ще има достъп до преносната мрежа или ще е нещо съвсем отделно и ще изгражда собствени мрежи в кварталите близо до него?
  Телекомуникации – София има уникален шанс да се възползва от беззаконието, което вилня през последните години с надземните кабели и доста бързият интернет изграден на тяхна база. Просто може да успеем да прескочим този скъп етап от развитието, при който се заравят тези вече остаряващи технологии под земята и да отидем на „следващо ниво“. Можеш ли да дадеш малко повече информация за стратегията си по отношение на телекомуникациите. Определено бях малко разочарован, че не видях темата за надземните кабели в програмата ти. Но да приемем, че тя е твърде „малка“ и няма нужда да бъде описана в такъв документ. Можеш ли да потвърдиш позицията си, че ако бъдеш избран за кмет ще премахнеш незаконните надземни кабели и в какъв срок ще го сториш?
  По отношение на политиките в областта на образованието, спорта – не видях нищо за визията ти за развитието на спорта в София? Да, няма да продаваме стадиони, но какво ще ги правим? Какво ще правим с всички запустели спортни площадки в Борисовата градина например? Няма ли най-сетне да видим безплатни и поддържани спортни площадки в парковете? Каква е съдбата на градските спортни първенства на училищно и университетско ниво?

 2. Отговор

  Кобург Велчев

  05/10/2011

  Една НОВА ИДЕЯ за решаване на въпроса с детските градини !!
  Фактическо положение: Родители и деца, които отговарят на определени условия подават молба и чакат за настаняване. Задължително би трябвало родителите да са с постоянен аднес в София, да работят, или ако семейството има повече от едно дете – да работи поне единия от родителите. Софийска община плаща над 230 лева за всяко дете, настанено в детска градина – за храна, разходи за заплати, сгради, такси, консумативи и други общи разходи. В същото време СО през последните години е инвестирала над 60 милиона лева ва детски градини. Сума значителна.
  Предложението : За децата, които заедно с родителите си отговарят на условията за настаняване в детска градина, СО плаща на родителите по 230 лева /или колкото струва на СО едно дете/ месечно. При условие, че родители, роднини или други наети лица /студенти, съседи ит.н./, включително частни детски градини, гледат целодневно децата, грижат се за тях, като родителите се отказват от претенциите за настаняване в детска градина за следващите 3 години !!! Т.е. СО дава същите пари за гледане на дете, но решава въпроса с настаняване на децата в сега съществуващите или предстоящи за изграждане градини.
  Ефектите : Облекчава се значително натиска за настаняване в общински детски градини. Дори родители, които сега ползват тези услуги, биха се отказали от такова настаняване. Така дори е възможно да се освободят много места в сегашните градини. Освен това, студенти, близки или други лица, ще могат да бъдат наети за гледане на деца, което ще бъде принос в увеличаване на заетостта и получаването на допълнителни доходи.
  Заключение: Идеята е не само революционна, но и икономически обоснована, изгодна за София и за родителите. Икономиите от инвестиции за строителство на нови градини или за основни ремонти на сгради за тази цел ще възлязат на над 50 милиона лева, общо за следващите години !!!!!

 3. Отговор

  Николай

  07/10/2011

  Проблемът е че, тази идея не е никак революционна, но на практика изисква много повече ресурси в краткосрочен план и повече влияние върху управлението на бюджета и на прехвърлянето на пари от националния към общинския бюджет. Защо – защото така ще се наложи общината да плаща на всяко дете в София, а не на всяко място за дете в детските градини. Да, бюджета по това перо би скочил поне 4-5 пъти (защото поне толкова са децата в повече от местата в детските градини), но има и своите плюсове. На първо място общината няма да се занимава с бавни и скъпо струващи строежи на детски градини, на второ и най-важно – хората ще са по-доволни и на трето ще се занимава с това, с което би трябвало да се занимава особено ако е под „десен“ контрол – ще управлява и контролира, вместо директно да предоставя услуги. Защо споменах бюджета обаче – защото фактът е, че такава мярка ще принуди хората да се регистрират в София. И какво от това, след като общината няма достатъчно самоуправление на местните данъци? Т.е. тук проблемът отива и на едно друго ниво – националното и взаимоотношенията с националното правителство, но тук идва законът за София и какво ли не още. Така че, Прошко – ако имаш амбиции за сериозно противопоставяне на правителството и сериозна политика за София – такъв проблем, стрелящ към начина на бюджетиране в София може да се окаже най-важният в кампанията … и може би работата ти :) Успех.

LEAVE A COMMENT

Към лентата с инструменти