ПРЕПОРЪЧАНИ
В медиите

Участие в „Рулетка“ по Нова ТВ

18 септември, 2011

Сутринта участвах в дискусия на тема „Трябва ли да избираме богати управници?“ в предаването Рулетка на Нова телевизия.  В студиото бяхме петима участници и двама водещи, такъв диалог трудно се предава в текст. Все пак реших да извадя от стенограмата основните тези, които изразих.

Трябва ли да избираме богатите за управници?
Нова телевизия, Станция Нова, Рулетка | 18.09.2011
Водещи: Калина Стефанова, Иво Христов
Участници: Стела Банкова, Георги Близнашки, Владимир Каролев, Тити Папазов, Прошко Прошков

Прошко Прошков:

Самата тема според мен може да ни хлъзне към доста популизъм и лицемерие, ако не внимаваме. Защото богатството по начина, по който го разбираме ние българите, особено в контекста на прехода последните 20 години, създаде негативен образ въобще на богатия човек в обществото. И покрай сухото гори и мокрото. Предприемчиви българи, смислени хора, занимаващи се с реален бизнес, познавам такива хора, минават под общия знаменател. И този феномен, това подозрение към хората, които имат сравнително добро състояние, съществува както в левия, така и в десния спектър. Това е заради този малко чалга преход, който направихме, цялата легенда за мутрите, което не беше легенда през 90-те години.

Въпросът за богатия политик: по-важно е какво значи политик, защото ние нямаме ясна дефиниция. За мен по-важното е може ли един човек да бъде политик въобще? Това не е функция на неговото състояние. Категорично! Има хора, които нямат такива пари, има хора, които имат много пари, но и от двата типа хора има създадени да бъдат политици и създадени да не бъдат. Политикът е човек, който е готов наистина да прави нещо повече от това да обслужва своите интереси и тези на семейството си. Има вътрешна потребност да се занимава с обществена работа…

Не може хората да не изпитват подозрение към богатството, защото предприемчиви, смислени и умни хора по цял ден се блъскат в бариерата, която се поставя от държава, от общини, от администрация, липса на достъп до обществени средства, до поръчки, невъзможността да почувстват, че могат да направят каквото и да е с труда си и с главата си… и виждат постоянно някаква маса, една и съща, въртяща се, номадстваща, която гравитира около властта, паразитира около властта, и богатее на този гръб…това изкривява напълно картината. Много е важно по какъв начин съответният човек е постигнал успеха си.

Когато влизаш от вътрешна потребност да правиш реална политика с претенцията да си лидер, ти не можеш да си функция на никой друг лидер, ти не можеш да си марионетен, ти не можеш да се държиш като експерт или като чиновник. (…) Тази потребност надскача собственото ти благосъстояние, надскача всякакви други съображения, дори и партийни. Проблемът на политическата система е, че генерира лабораторно създадени политици, независимо бедни или богати – някакви сговаряния, някакви хора, които се изваждат напред

Виждаме все повече хора, които правят определено състояние и започват да дават своята солидарност към обществото. Аз познавам хора, които дават лични пари за стипендии. Познавам хора, които инвестират в това бъдещи специалисти да се реализират. Когато инвеститор или спечелил пари човек не си купува първо луксозен автомобил, когато почне да проявява нормална логика за устойчивост на своя бизнес, то с времето тези хора, това поколение ще може да генерира и подходящи политици.

Политическото номадство, пренасянето от партия в партия, това е бизнес подход, максимизиране на определени ползи и непрекъснато местене и сменяне на 180 градуса на позицията. Тези хора очевидно не са политици. Политикът е друг тип мая и тесто.

Едно от най-важните неща е да не отричаме в тежки моменти като днешния политическата система.

Аз самият съм човек, който знае как се прави политика на местно ниво. Солидарност и познаване. Ако ти се откъснеш и не знаеш какво се случва там на улицата, това отсича глава ти като политик…

Цялото предаване: Нова телевизия

  • Print
  • email
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • Google Buzz
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
TAGS

LEAVE A COMMENT

Към лентата с инструменти