ПРЕПОРЪЧАНИ
Култура

Малко познатите тайни на София

17 септември, 2011

Избрах да отбележа празника на София с една туристическа обиколка за софиянци – да ви покажа малко познатите тайни на София. Казвам малко познати, защото съвсем малко хора ги знаят, а тайни – защото много повече дори не подозират колко интересни неща предлага нашият град.

Искам да погледнем София с други очи, точно днес, на 17 септември, на празника на града ни, да отрием скритата му красота, да преоткрием познатите, емблематични места…

Мобилният телефон, който навсякъде е в кадър е на журналистка от радио К2, които предаваха пряко обиколката.

Катедралата Св. Неделя

Наричала се е и Св. Крал, защото съхранявали мощите на сръбския крал Стефан Уруш. Църквата е разрушена на 16 април 1925г. при комунистически атентат по време на опелото на ген. Константин Георгиев. Убити са близо 200 души, а ранени – около 500… Сред загиналите е и моят пра-прадядо кап. Сокол Петров, офицер, кавалер на ордена За храброст, участвал в три войни.

Герб на София – балереф върху сградата на Шератон, вляво от централния вход .

Почти никой не забелязва герба на това място, малко хора знаят, че това е нулевият километър на София. Идеята тръгва от древен Рим – Някога император Октавиан Август издигнал на римския Форум позлатен бронзов монумент. Всички пътища в Римската империя водели началото си именно от този монумент и всички дължини и разстояния от Рим били измервани спрямо него.

Св. Петка Стара – на ул. Съборна

Църквата е от 13 век; строена е между 1241 и 1257г., вероятно като дворцова църква на севастократор Калоян – тогавашен управител на София, който по същото време е построил и Боянската църква. През 1930г. „Св. Петка Стара“ е вградена в новата сграда на Софийската Св. Митрополия.

Ротондата

Ротондата “Св. Георги” е най-старият архитектурен паметник в София и единствената запазена до покрив постройка в града датираща от римската империя. Построена е върху „мола“ на римска Сердика – там са били магазини, пивници, фурни за хляб…

Тодор Живков искал да се събори арката, за да може да минава Чайката му оттам. Младата археоложка, днес професор Магдалина Станчева едва ли не се хвърля пред него и успява да я спаси.

Днес Ротондата „Св. Георги“  отново действащ православен храм. Известен е с това, че богослужението се извършва на църковнославянски, а песнопенията се изпълняват в старинен византийски стил.

Национален археологически музей

Сградата е била построена за джамия – Буюк джамия. По време на Руско-турската война  е превърната в болница. По-късно е била библиотека, печатница, а от началото на XX век в нея се помещава Археологическият музей.

БНБ


Има градска легенда за малкото балконче от страната на археологическия музей. Архитектът казал на първия  управител на централната банка: ако банката фалира и за държавата няма друг изход, поне за теб има … За щастие балкончето никога не е използвано.

Сладкарница „Цар Освободител“ (Писателското кафене)


Намирало се е на ъгъла на „Цар Освободител“ и „Раковски“ на мястото на градинката до Руската църква. В него между двете войни са се събирали големите имена на българската литература и изкуство: Кирил Христов, Илия Бешков, Панчо Владигеров, Симеон Радев, Елин Пелин, Пенчо Славейков, Теодор Траянов… До обед тук обикновено пишел Йордан Йовков, който сядал на своята запазена маса от страната на „Раковски“.
В края на седемдесетте години сградата е разрушена без смислена причина.

Гробът на Иван Вазов

Писателят е държал е да бъде погребан под една върба, точно на гърба на църквата Св. София. На гроба му е поставена морена от Витоша, а през тежките военни години на купонна система, Столична община отпуска специален купон за олио, за да може кандилото на гроба на Вазов никога да не угасва.

  • Print
  • email
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • Google Buzz
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
TAGS

LEAVE A COMMENT

Към лентата с инструменти