ПРЕПОРЪЧАНИ
В медиитеИзбориОбщинаПолитика

София трябва да влезе в крак с времето

14 септември, 2011

http://youtu.be/psTEqdFl1U0

Ще премахнем бариерите за влизане и излизане от града ни. Той нито ни пуска да излезем, нито да влезем – входно-изходните артерии.

Прошко Прошков, кандидат за кмет на София, беше гост в студиото на сутрешния блок на БНТ „Денят започва“, 14 септември 2011

Водещ Андрей Захариев: Вече в студиото при мен е г-н Прошко Прошков, кандидат за кмет на София от страна на сините, всъщност можем да кажем спокойно на „Синята коалиция“ в резултат на спечелените вътрешни избори от вас, г-н Прошков. Още веднъж честито за това и здравейте.

Прошко Прошков: Благодаря. Здравейте.

Водещ: Сега ще започнем по същество, но все пак нещо, което, струва ми се, не е маловажно, чухте и слушателите, и зрителите, които се включиха. Сега, вие ако спечелите президентския, извинете, кметския пост в София, нали няма да има, примерно да бъде преименувана градинката „Владимир Заимов“ на нещо друго, да кажем, примерно заради някакви неща?

Прошко Прошков: То вече е преименувано. Има решение на общинския съвет.

Водещ: Е, нали се върна на „Владимир Заимов“ пак, аз така…

Прошко Прошков: Има и ново решение, но това не е най-важната тема за града, разбира се.

Водещ: Разбира се, че се шегувам.

Прошко Прошков: Но трябва да има историческа правдивост, това е задължително, но не е основна тема. Не е най-важно наименованията, важно е какво се случва.

Водещ: Да, въпреки че символното значение на този акт не бива да бъде подценявано, знаете.

Прошко Прошков: Символните значения са важни. Аз съм за това младите хора да познават добре историята, да знаят символите и значенията в града и смятам, че това е също целенасочена политика, която трябва да прилага общината. В тази връзка искам да използвам и вашето студио, за да поздравя днес и първите, които започват учебната си година, а именно Софийската духовна семинария…

Водещ: Кръстовден.

Прошко Прошков:…която ще открие на Кръстовден учебната си година, както винаги. Да са живи и здрави.

Водещ: Ами, ето, благодаря ви за това, че поправихте паметта ми. Аз мислех да започна предаването с припомнянето, че днес е Кръстовден и да честитя на всички православни християни. Вместо мен го направи г-н Прошко Прошков, кандидатът за кмет. Добре, последно, и вие мисля, че ще ме разберете защо толкова внимавам, като казвам всичко това, последно вие сте абсолютно подкрепян и от Съюза на демократичните сили като кандидатура, нали, защото почнахме вече всеки ден да отваряме вестниците и да гледаме веднага дали нещо ново не е станало в „Синята коалиция“?

Прошко Прошков: То не трябва да се гледат вестниците, а трябва да се гледа фактът, че гласуваха над 22 хиляди души в София, така че това е най-голямата подкрепа. Оттам нататък автоматично и никога не е било под въпрос подкрепата на „Синята коалиция“, това е напълно ясно. Нещо повече – в момента работим заедно ежедневно и нашата програма е съвместен продукт на ДСБ и СДС, на нашите експерти.

Водещ: Така, и въпреки всичко ще ви припомня едно изказване на Мартин Димитров в интервю за колеги, в което той казва: да, някои седесари от София имат резерви към Прошко Прошков, както имаше резерви от страна на ДСБ към Румен Христов. Нали, това са думи казани, произнесени.

Прошко Прошков: Такива думи идват от всяка партия, но това е нормално. Значи, да имаме резерви едни към други, това са нормални неща. Много по-страшно е, когато се тресеш от корупционни скандали, както управляващата партия ГЕРБ, така че това са дребни работи.

Водещ: Беше заявено от г-н Стефан Софиянски, известна готовност беше заявена за отказ от кандидатурата, но после като че ли в най-скоро време той отново втвърди позицията си. Вие как мислите, ще се стигне ли до момент, в който той примерно в името на вашата кандидатура ще се откаже от своята и ще приемете ли подкрепа от страна на…

Прошко Прошков: Това е негов избор и трябва да го попитате. Последователно политическо поведение от страна на г-н Софиянски няма, защото подкрепя различни типове кандидати в цялата страна и като партийна принадлежност, и като профил на кандидата, така че дали и как ще решат те, но за мен това не е темата, която е важна. Темата, която ми е важна, е самата кампания и посланията за столичани, които ще се отправят, и по-важното е реалистичните и изпълними послания.

Водещ: Да. Е, разбира се, аз като журналист съм длъжен да ви попитам и за по-злободневните неща, които, разбира се, са важни. Ето, последен въпрос тогава в същия тематичен контекст. Не биваше ли все пак пък да бъдат допуснати до отворените избори вътре в „Синята коалиция“, да кажем, и хората на Софиянски, на което те настояваха, или няма никакво основание за това?

Прошко Прошков: Аз не знаех да има такова настояване към момента, когато ние планирахме нашите предварителни избори…

Водещ: А постфактум са го казали…

Прошко Прошков: …така че те си бяха избори на „Синята коалиция“ и те отворени за всички.

Водещ: Добре. Нека тогава да преминем наистина към посланията ви и към кампанията. Какво е основното, което искате да кажете в момента в минутите, които имаме, на софиянци, най-силното?

Прошко Прошков: София има нужда от лидерство. София има нужда да погледне върху трите основни неща, които ни вълнуват всички. Едното е нашето здраве и сигурност, другото е нашето общо богатство на града, което се пилее, и ще ви кажа как, и третото е нашето знание и култура. Това е като в едно семейство, това са трите основни неща, които трябва да ни касаят, а те се управляват отчайващо в последните години.

Кой елемент на нашето здраве и сигурност е напълно наред, като започнем от вездесъщите дупки, за които аз съм се заклел и го пиша с големи букви, и трябва хората да погледнат и устните ми и да го чуят внимателно, аз ще ликвидирам тези дупки. Едно нещо, но ще го направя. Тези дупки ще приключат. Това е корупционен модел, като започнем от асфалтовата база до обкантването, това е изтичане на нашите пари. Не е проблем, който не може да бъде решен. Не можем, все едно, представете си, аз и вие да си кърпим сакото всеки ден. По-добре наистина да се ушие най-накрая това ново сако. Това е проблем за над 350 хиляди столичани всеки ден. Това се решава. Това е елемент и на нашата сигурност – всички тези катастрофи, които наблюдаваме, това е част… се дължи на пътната мрежа. Елемент на нашето здраве и сигурност са вездесъщите кучета, за които говорим. Трябва политическата воля да се довърши този процес. Може да се направи, не на тази мафия, която се занимава с това години наред. Необходимо е да се приложат категоричните мерки за приютяване на бездомните любимци и за много строг контрол, в каквато връзка са и промените, които в момента ще се гледат, за Закона за защита на животните. Контрол върху собствениците. Това са ежедневни теми, които си ги говорим от 20 години. За да не си ги говорим следващите 20 години отново на всякакви кампании, е необходимо политическа воля да се промени моделът на управление, и то радикално. Моделът на управление на града, базиран на оптимизирана администрация, защото това е важно, администрация, която ще работи, а няма да поставя бариери пред хората. Модел, който ни гарантира решаването на това – да си изчистим къщичката, нещата, които ви говоря, след което да помислим и за нашето богатство. Защото нашето общо богатство, столичното, се пилее…

Водещ:

Разпилява, както вие…

Прошко Прошков: Разпилява се. Няма разумно управление на нашите активи, като започнем от нашата собственост, общинските имоти. Няма да се връщам въобще на темата „Софийски имоти“, за която всички в София знаем много добре какво беше години наред, не бих казал, че не продължава. Моите опити през тези години всички зелени площи в района, който управлявам – „Лозенец“, да бъдат отписани от „Софийски имоти“ и да станат публична общинска собственост все още не са факт. Няма политическа воля за това в мнозинството от ГЕРБ. Закриваме думата приватизация в София, закриваме я, изхвърляме я, от употреба я изхвърляхме, въобще.

Водещ: Като го казва един дясно мислещ човек, нали знаете, че някои настръхват?

Прошко Прошков: Точно така, казва го един дясно мислещ човек. Под приватизация ГЕРБ разбират продажба на имущество. Продажба, която финансира ремонти, финансира… представете си вие да си продадете вилата, за да си финансирате боядисването на апартамента. Това не е устойчиво. Когато продаваш нещо, трябва да инвестираш обратно. Градът ни няма в момента възможност да инвестира нито в спортни обекти, нито в културна инфраструктура, защото я няма тази собственост, а където я има, трябва да бъде опазена. Спираме с това. Разглеждане на всичките ни общински дружества, които изтичат парите им, защото управлението на града е управление на средствата ни. Това е основното. Ние, ако не погледнем върху това богатство, нищо друго не правим. Можем да си говорим за дупки, за кучета, чудеса.

Водещ: Да не се окаже, че каузата е с глава срещу стената и че нито един кмет не е в състояние да се справи с някои абсолютно вкоренени и неизкореними корупционни схеми?

Прошко Прошков: Това е модел, наследен още от комунизма и в някакъв смисъл и ориенталски, на тези схеми. И затова трябва наистина силна политическа воля и независимост. Аз съм независим кандидат, в този смисъл, че съм партиен кандидат, независимо определен от избори на хора. Аз съм суверенен и завися само от тях, от никой друг. Имам тази воля и съм от политическа сила, „Синята коалиция“, която никога не е упражнявала върху мен по никакъв

начин политически контрол за мои решения, и се чувствам независим. Кметът на София трябва да е лидерът, който… и аз искам това да бъда, ще поставя въпроси, свързани със законодателни промени за града, ще поставя и въпроса за специалната функция на София като столичен град наистина, защото тя беше забравена от Борисов, след като стана премиер.

Водещ: Законът за София, да.

Прошко Прошков: И ще се погрижа за това да се премахнат всички бариери пред икономическия растеж на града, като започнем от намаляване на данъчната тежест, общинската, върху гражданите, свързана с безумната такса смет, която има някаква воля може би вече във всички, но тя трябва да се направи като минимум на бройка живущи в апартамент, като максимум да се въведе хибридният модел, за който говоря, район по район. Има специфични инфраструктурни елементи, които ще ни дадат възможност да оценяваме колко замърсява всеки. Като продължим с това, че данъчното бреме е огромно за бизнеса и освен големи корпорации никой не може да си го позволи в момента в условията на криза. Тези бариери пред бизнеса… А, и администрация, която бави, тормози и на моменти рекетира. Като започнем с тези неща, ще премахнем тази бариера. Ще премахнем бариерите за влизане и излизане от града ни. Той нито ни пуска да излезем, нито да влезем – входно-изходните артерии. Трябва да започнем наистина реорганизация на трафика, но не на думи, не да говорим за генерални планове. Генералният план е хубаво нещо, но беше направен на базата на лошо задание, дадено от некомпетентна администрация. Генералният план трябва да предвижда отпушване отвън навътре на града, така че да можем да освободим центъра. Какво постигнахме с това, че сваляме целия трафик от Южна България в центъра на София през „Тодор Александров“ или трафика от Източна България отново в същия център, в древен, римски център на София? Такива неща спешно трябва да бъдат преразгледани и променени, след което трябва да се погрижим за нашето образование и знание. Град, който няма образование и знание, не може да се развива.

Водещ: Изчаках ви да свършите с тази тема, за да ви попитам за

наболелия проблем с местата в детските ясли и градини. Какви са вашите идеи там? Да кажем, един от конкурентите ви, Георги Кадиев, направо обещава 12 хиляди нови места, строеж, каза той, чисто и просто, в това студио, строеж.

Прошко Прошков: Това са бомбастични обещания на, типично такива левичарски, загробващи, общо взето, след това общината финансово напълно. Да, ще има много места в детските градини, но те не трябва да бъдат единствено и само отговорност на общината, а трябва да се търси публично-частното партньорство, да дадем тласък и на възможността да се инвестира в детски градини не само от общината, защото издръжката им след това е много тежко бреме. Трябва да има поне 10 хиляди места наистина, но те трудно ще могат да се направят само от общината в следващите четири години. Това е ясно. Трябва просто финансов разчет, може да се направи, но системата за детските градини трябва да се промени по следния начин – субсидията за всяко дете, защото всяко дете се субсидира, го следва, където и да отива, в която и да е сертифицирана детска градина, тогава ще стимулираме икономически и ще се забрави за този дефицит. По отношение на самото образование и знание – нищо не се направи и за жалост, а това е ресор все пак и на г-жа Фандъкова, който тя обича, така казва поне – нищо не се прави за квалификация и преквалификация на столичните учители. Аз твърдя, че общината трябва да има много по-силно влияние върху образованието на своите деца, а не да се оправдаваме с това, че е държавна политика. Равен статус за директорите на държавни и общински училища, ще направя всички стъпки, за да могат директорите на училища в София да станат второстепенни бюджетни разпоредители, след което ще им дам по-голяма възможност да управляват материалната си база. Имаме доверие на тези хора, децентрализацията, разпределянето на отговорности надолу е моделът, който търся. Всичкото това ще ни даде възможност да подредим къщата и най-накрая да направим това, което трябва – да изнесем този град на друга орбита, от национално значение, искам моя град да бъде с европейско значение вече, на друга орбита. София е предмостие на Европейския съюз, уникално място. София трябва да стане логистичен център, както му отива и географски, и исторически дори.

Водещ: И исторически, да.

Прошко Прошков: София, да, София има всичките предпоставки да го направи и цялото ми усилие, цялата програма, която ще разработя за регионално развитие, специално за София, и ще предложа на регионалното министерство, ще бъде в тази посока. София ще се разраства към своите сфери на влияние – околните общини. Това е нормален процес, ние трябва да гарантираме качество на живот там. Всичкото това, което ви казвам и предлагам, има стъпки, които ще бъдат в програмата ми ясно разписани, плюс календар,

защото аз като инженер обичам да си знам кога, от кога до кога кое правим. Ще има реалистичен календар, който ще публикувам, така че хората да знаят и да ми търсят отговорност. В това няма да има бомбастични неща, ще има абсолютно реализуеми.

Водещ: Разбрах ви.

Прошко Прошков: София трябва да влезе в крак с времето.

Водещ: Добре.

Прошко Прошков: Тя е като град от 20-и век, 21-и век в крак с времето е съвсем, съвсем друго, на друга орбита. Град, в който културните събития са в европейския календар.

Водещ: Хубаво.

Прошко Прошков: Много ми се иска това.

Водещ: Разбрах ви. Благодаря ви, г-н Прошков.

Прошко Прошков: Това е моята мечта за София, която ще реализирам.

Водещ: Времето ни изтича. Накрая все пак ще си позволя да завършим с един изцяло политически по естеството си въпрос. Ако се стигне дотам, аз ви желая успех, но се стигне дотам, че има втори тур, на който вие не участвате, а, да кажем, един срещу друг застанат кандидатът на социалистическата партия и на ГЕРБ, ще призовете ли своите симпатизанти, хората, които ви подкрепят, да гласуват за един от двамата кандидати и ако да, за кого?

Прошко Прошков: Никога не тръгвам в състезание с идеята за нещо различно от първо място.

Водещ: От първото място.

Прошко Прошков: Никога. Никога, това… и досега съм печелил винаги.

Водещ: Добре. Г-н Прошков Прошков, кандидатът на сините за кмет на столицата. Благодаря ви още веднъж.

Прошко Прошков: Благодаря ви.

 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Google Buzz
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Yahoo! Buzz
TAGS
1 Comment
 1. Отговор

  Васил

  19/09/2011

  Прав сте г-н Прошков, трябва много бързо и на практика да се реорганизира трафика на столицата. Немислимо е в 21 век града ни да няма зелена вълна, да няма цялостна електронна система за известяване на разположението на колите на градския транспорт. Новият кмет на София трябва да реши този въпрос за да се „отпуши“ и нормализира в живота в града.

LEAVE A COMMENT

Към лентата с инструменти