ПРЕПОРЪЧАНИ
В медиитеИзбориОбщинаПолитика

ГЕРБ трябва да спре да управлява

8 септември, 2011

Прошко Прошков

Copyright: Dimitar Kyosemarliev

Кандидатът за столичен кмет на Синята коалиция Прошко Прошков пред в. БАНКЕРЪ (брой 35, 02.09.2011 – 09.09.2011)

Не се доверявам на експерти от народната милиция

Прошко Прошков е роден на 31 август 1974 г. в София. Завършил е Техническия университет-София и е инженер по автоматика и системотехника. Работи в продължение на четири години по проект на „Дойче бан“ (немските железници) за оптимизиране на транспорта. Бил е научен изследовател и софтуерен аналитик в Техническия университет-Берлин.

Прошков е един от учредителите на ДСБ. През 2007 г. става член на софийското ръководство на партията. Същата година печели изборите за кмет на район „Лозенец“.

Г-н Прошков, ГЕРБ вече постави черешката върху тортата с официалното издигане на Йорданка Фандъкова. Тя ли ще е основният ви опонент?

– Основният ми опонент е моделът на управление на София, който аз отъждествявам с Бойко Борисов. Г-жа Фандъкова не показа самостоятелност в управлението на София и не показва политическа увереност. Тя е по-скоро функция на политическата си сила и на нейния лидер, които доказано некомпетентно управляват града и държавата.

Твърдите, че управляват некомпетентно. Какви са аргументите ви?

– Тези хора имат грешното възприятие, че продажбите на имущество в София, концесиите и големите инфраструктурни обекти, което се прилага и на държавно ниво, са решенията на всички проблеми. Свидетели сме на едно управление, което се превърна в управление на две магистрали и на едно метро. На управление, което не разбира необходимостта от създаване на условия за малкия и средния бизнес, не разбира това, че градове като София отдавна загубиха това социално лепило, за да могат да бъдат градове и общности от хора. Единственото, на което се залага, са няколко естакади и едно метро. Не че това не е необходимо, напротив, но подобно мислене е твърде еднодименсионално.

По какъв начин столичният кмет би могъл да създаде благоприятна среда за бизнеса, каквато вие твърдите, че липсва?

– При все че държавата не прави нищо столичният кмет би могъл да опита да направи от София град благоприятен за бизнеса. Това става по няколко начина. Първият е да се направи столицата привлекателно място за инвеститорите. Имаше бум покрай строителството, но той не може да бъде устойчив. Това се видя. В момента към София няма никакъв инвеститорски интерес, а това означава и липса на работа за малкия и средния бизнес.

Другото, което трябва да се направи, е прозрачна и ефективна администрация, включително и електронната община. Тя ще създаде условия за бързото извършване на услуги за този бизнес. Необходимо е и да се намалят тегобите над бизнеса, да се търси мотивация в отношенията община-бизнес. Не може бизнеси, които са екологични, да плащат огромна такса смет, а други, които са много по-мръсни като производства и създаване на смет, да плащат много по-малко. Това е несправедливост, която в момента широко се коментира.

Много са упреците и за непрозрачното харчене на парите на общината. Имате ли идеи как да преодолеете този проблем?

– Това е един от основните акценти в програмата ми – гарантиране на ясно, честно и точно разпределяне на общинските пари, които са по дейности, възлагани на фирми. Това, което виждаме напоследък в София, е спечелване на конкурси от едни и същи дружества, централизиране на всички поръчки, които се поемат само от големи фирми.

Как ще се отрази промяната на Закона за обществените поръчки, която позволява на общините възлагания без търг?

– Т.нар. in house (бел.ред. вътрешни) поръчки ще наложат най-порочния модел и ще отворят вратите за възлагания без конкурси на общински и държавни фирми с партийни бордове, при неконкурентни условия и неясни цени. Това е поредното свидетелство за отношението на ГЕРБ към бизнеса.

Струва ми се доста утопична идеята ви за превръщане на София в привлекателно място за инвеститорите. Какво би ги привлякло в презастроената столица с огромни задръствания?

– София действително се превърна в спалня и офис. Причината е в липсата на интегриран план за развитие. Столицата се развива на парче и хаотично. Проблемът на Борисов като кмет беше, че правителството му пречело. Много важно било кмет и правителство да са от една и съща партия. Дойде този момент. На г-жа Фандъкова никой не й пречи, правителството много й помага, но тя самата или не осъзнава, или премълчава, че правителството и на нея й пречи.

Това звучи абсурдно. Кажете как й пречи?

– Ще дам само пример. Министерството на регионалното развитие забави с много месеци създаването на планове за интегрирано градско развитие. А те са основата, на която ще се стъпи в преговорите с Европейската комисия за следващия период от 2013 година.

Закъснението ще се отрази ли на преговорите?

– Ще се отрази, тъй като ние не можем да представим интегриран план на София след по-малко от година и половина работа. А тепърва ще се обявява поръчка за този план. Без такъв план ние не можем нищо да договаряме. София би следвало да има ясен пакет от проекти, а не да се работи на парче. Сегашната практика е проекти да се пишат, след като има отворена процедура, а това е неефективно, липсва и визия. И затова градът е непривлекателен, вместо да е логистичен център заради географското си положение. Това е акцент, който искам да наложа – София може да бъде логистичен и технологичен център. Вместо да е трета, четвърта или пета категория град, какъвто е в момента според всички класации – по чистота, по отношение на качество на живот, на социална среда и т.н.

Транспорта нарочно ли го пропускате?

– Не го пропускам. Моделите за управление в този сектор варират от ad hoc (правени в движение) ръчно управление до интегрирани транспортни системи, които включват много повече от средствата за придвижване – автобуси, тролейбуси, трамваи и метро. Те обвързват цялата система в единен организъм. В него са включени билинг системи, паркоместа, информационна политика, както и методи за стимулиране на гражданите да ползват градския транспорт. Плюс информационни адаптивни системи за управление както на трафик, така и на самия градски транспорт, на светофарните уредби, на пешеходен трафик.

Каква е визията ви за промени в столицата?

– Първото, което трябва да се промени, е моделът на управление. Това за мен означава реорганизация на неефективни структури и оптимизиране на администрацията. И още децентрализация, гарантиране на правомощия на районните кметове и създаване на районни съвети.

Последното звучи доста ретро и вече бе пробвано в едно друго време.

– Ако има нещо, което е добро, то трябва да се вземе. Далеч съм от мисълта, че държави от ЕС, в които има такива съвети, са комунистически. Това е модел на управление, а идеята е, че когато трябва да се решава нещо просто, свързано с проблем на даден квартал, не е необходимо да се занимава целият общински съвет с него. Сега дневният ред на общинския съвет е изпълнен с технически точки, които по никакъв начин не са правене на политика. Свидетели сме на успешния опит на Борисов да превърне един общински съвет (с малки изключения, каквото е групата на Синята коалиция) в бездушна машина за гласуване на административни преписки, а не в политически орган. Много рядко се гласуват наредби и решения, не се прави политика, няма иницииране на законодателни промени. Има регулационни преписки – мести се границата на имот Х с имот У. Това могат да го решават районни съвети, в които също да има политическо представителство.

Веднага ще ви опонират, че в период на криза това е разточителство?

– Защо да е разточителство, след като това е обществена работа, която не предполага заплащане. И не предполага пълна заетост. В Германия съветите заседават два пъти седмично след работно време.

Ще ви върна в началото на разговора ни. Казахте, че акцент в програмата ви е създаването на електронна община. Не разбирам защо тогава призовахте сегашното управление да спре проекта си?

– Електронната община ще гарантира бързи и качествени услуги и ще осигури проследяването им. В нея би следвало да има регистри – за собствеността, за задълженията и за сключените договори, както и разгърнатата форма на бюджета. Ако всичко това е достъпно и всеки може да погледне в него, биха спрели всички спекулации. В момента дори ние, районн