ПРЕПОРЪЧАНИ
Без категория

Прошков vs. Кисьов за застрояването, кучетата, шахтите и боклука (видео)

8 юни, 2011

„Кандидатирах се, защото считам, че кметът трябва да е решителен и отговорен лидер“, каза за себе си кандидатът на СДС за кмет на столицата Владимир Кисьов. Опонентът му от ДСБ Прошко Прошков пък обясни кандидатурата си с нуждата от битка срещу досегашния начин на управление на общината.
Двамата се срещнаха днес на дебат, организиран от блогъра Иван Стамболов и отговаряха на въпроси на интернет потребители на блога. На 12 юни те ще се състезават кой да е кандидатът на „Синята коалиция“ за кмет на София на предварителни отворени избори.

Застрояването, паркирането, шахтите…

На въпрос дали биха сменили главния архитект Петър Диков заради застрояването на София, Прошко Прошков обеща „главен архитект, който може да моделира социално поведение чрез своите идеи и плановете, които прави“. „Той не трябва да е техническо лице, а да е визионер, човек с опит, да разбира от политика и да решава проблемите“, допълни кандидатът на ДСБ. Не може да не бъде човек от бранша, отвърна на Прошков Владимир Кисьов. Кандидатът на СДС смята, че „освен главният архитект и хората около него трябва да бъдат визионери“.

Въпросът с вечната тема за паркирането в София се падна на Прошков. „Платеното паркиране може да бъде диференцирано, стига да е с такси, с които да не принудим шофьорите да ползват градския транспорт и да ги отказваме от шофиране“, смята Прошков. Според него решението било с предвиждането на повече паркоместа, включително и подземни.

Следващият проблем, поставен от интернет потребител, бе за ремонтите на „Софийска вода“ след цялостно асфалтиране на улиците. „Персонална отговорност за това носи районният кмет, който трябва да бъде контролиран как е изпълнил ангажимента си“, каза кандидат-кметът на СДС. Прошков, който от 4 години е кмет на район Лозенец, директно хвърли обвинения към столичната община, че „на година потъват около 10 млн. лв. от управленска неразбория по инфраструктурата“. Той описа комична ситуация на няколко отговорни лица, които стоят над една шахта и си прехвърлят отговорността. Трябва да има яснота около отговорността, смята той.

За бездомните кучета…

Неотмиращата тема за бездомните кучетата по-скоро обедини двамата кандидати. „Не отглеждащите кучета тормозят софиянци, а бездомните животни“, смята Кисьов, който е един от противниците в общинския съвет за промени в нормативната уредба. Кандидатът на СДС определи като по-значима неуредица липсата на паркове за разходка на домашните любимци. „По-добре ще е кучетата да се водят с намордници до такива места, отколкото през цялата разходка да са с тях“, допълни Кисьов. Така щяло да намали агресията на животните, защото „само седмица с намордник, кара кучетата да стават по-агресивни“. Кандидатът на ДСБ пък наблегна на липсата на хигиенни навици у повечето стопаните на кучета, които не събирали отпадъците след питомците си.

Децентрализацията на властта

На Владимир Кисьов се падна темата за децентрализацията на управлението на столична община. „Чинят ми се, че са много районните кметове“, коментира той. Кандидатът на СДС обаче иска кметовете да останат избираеми, а не да се назначават.

„Виена е със 23 района и сходен размер на София“, посочи пък Прошков. Според него броят на районите не е голям, а „проблемът е по-скоро на разпределението на правомощията между Столична община и районни правомощия“. „Аз съм адвокат на идеята да има избираеми районни кметове със свои малки съвети, за да има по-пряко участие на общността в управлението“, допълни той.

За такса смет и неосъществения завод за боклук

„Проблемът с презонирането свали преди месеци зам.-кмета на общината Минко Герджиков“, припомни сериозността на проблема Прошков. Той определи сегашният метод на изчисление на такса смет като несправедлив. „Трябва да е функция на сметта, която генерираме, а не на жилището, в което живеем“, предложи той. Владимир Кисьов предложи същото – „изчислението да става на база на реална услуга“.

Прошков посочи модела в Германия като подходящ за София. „Само несортираната смет да бъде таксувана, за да се стимулират гражданите да изхвърлят разделно отпадъците си“, обясни той. Това ставало чрез торби, които само общината да продава и така се изчислявало кой колко и какъв боклук изхвърля. В отпадъците са заровени пари, смята пък Кисьов. Той искал да види София като „рециклиращ“ град. „Ще бъда щастлив, когато строителните отпадъци се преработват и от този материал имаме нови тротоарни плочки“, предлага той.

„Заводът за боклук отново се отлага за неопределено време и този проблем показва защо не може да продължава управлението на столицата по този начин“, смята кандидатът на ДСБ. Той нападна предишния кмет на София Стефан Софиянски. „Съжалявам, че ще го кажа, но още по негово време трябваше да се построи такъв завод“, каза Прошков.

„В Корана не пише, че трябва да има високоговорители на джамиите“

„В Корана не пише, че трябва да има високоговорители на джамиите“, така интернет потребител бе формулирал мнението си за шума от софийската джамия, който предизвика сблъсъци между симпатизанти на партия „Атака“ и мюсюлмани. „Трябва да се изисква спазването на наредбата на столична община за обществения ред и за шумовото замърсяване“, коментира Прошко Прошков. Според него грешката е в общината, която е разрешила митинг по време на молитва. Кисьов го подкрепи с думите: „Категорично съм против да има демонстрации пред храмове, особено по време на служба“.

Коментарите във форума на „Дневник“ и видеото ТУК.

 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Google Buzz
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Yahoo! Buzz
TAGS
8 Comments
 1. Отговор

  Ангел Грънчаров

  08/06/2011

  Г-н Прошков, иска ми се да науча вкратце Вашето мнение по ето тази публикация:

  http://aig-humanus.blogspot.com/2011/06/blog-post_6174.html

  Благодаря!

 2. Отговор

  Гайдов

  09/06/2011

  г-н Прошков, решението на проблема с паркирането изсква тотална реорганизация, преминаване от търговско дружество към общ. администрация. В-к Капитал 2002 г. http://www.capital.bg/show.php?storyid=214613 В-к Дневник статия-анализи от 17.05.2004 г. http://www.dnevnik.bg/analizi/2004/05/16/157868_paeshki_resheniia_ili_raboteshta_strategiia/

  http://www.asengenov.com/

 3. Отговор

  Nikolay

  09/06/2011

  Прошко, време разделно е. Бих се радвал да обсъдим още веднъж моя „любим проблем“. Пускам тук един не много кратък текст, който писах наскоро. Силно се надявам на отговор.

  Малки ли ни правят проблемите, които ни вълнуват?
  от Nikolay Sapundzhiev на 05 април 2011 г. в 16:39

  През последните няколко седмици една моя „мечта“ започна да се сбъдва – започна премахване на надземните кабели в центъра на София. Доста по български, но все пак започна – с прекъсване на интернет и телевизия без предварително уведомление, половин работен ден през блекбърито вместо на компютъра и т.н. Но все пак започна и което е много по-важно, комуникациите бяха възстановени на следващия ден. Можело значи и община и оператори да си свършат работата. Но всъщност дали беше общината, ДНСК или някой, който можем да одушевим и какви са причините нещо да се случи?

  През 2005, седейки пред компютъра в студентската си стая във Вашингтон, предполагам подтикнат от подредеността около себе си, реших, че е крайно време да се почувствам гражданин и да се опитам да направя нещо срещу малките и големи проблеми, които ме дразнят в София. Реших да си избера един проблем, колкото и малък да изглежда той и да видя, колко далече мога да стигна в разрешаването му, сам. Реших, че надземните кабели в София са точно такъв проблем – малък, грозен, очевадно незаконен, на всеки кабел пише кой го е прокарал, значи не би било трудно нарушителите да се санкционират и съответно не би трябвало да е трудно кабелите да се премахнат. Стига да има желание в институциите. И така от Януари 2005….

  До момента (01 Април 2011) съм писал сигурно повече от 50 официлани писма до различни институции в София и на национално ниво, получил съм поне 15-тина официлани отговора и нищо практически не се случваше. По долу съм копирал писмото, което с малки промени съм изпратил на:

  Столична община (общо)

  Столична община – главен архитект

  Столична община – кмет, зместник кмет по транспорта и строителството, всички останали заместник кметове

  Районните кметове на всички общини в София

  Столичен инспекторат

  Общински съвет (на всеки по отделно) – Андрей Мирчев Иванов- председател на СОС, Мартин Михайлов Заимов, Владимир Янакиев Кисьов, Димитър Петров Бъчваров, Вили Младенов Лилков, Ивайло Христов Йонков

  Писма до общински съвет и по-точно специализираните комисии: комисия по устройство на територията и жилищна политика; комисия по транспорт, транспортна инфраструктура и безопасност на движението;

  ДНСК

  Комисия за регулиране на съобщенията

  Комисия за защита на потребителите

  Народно събрание

  Народно събрание -Комисия по транспорт, информационни технологии и съобщения отделно писмо до ИВАН СТЕФАНОВ ВЪЛКОВ – председател на комисията.

  Нардоните представители от районите в София и по-точно от моя район и партията за която съм гласувал…. а после и други, за които не съм гласувал:ИВАН НИКОЛАЕВ ИВАНОВ; ДЕНИЦА СТОИЛОВА ГАДЖЕВА (страшно гадже според снимката си :) ); ПЕТЪР ВАСИЛЕВ МУТАФЧИЕВ; ТЕОДОРА РАДКОВА ГЕОРГИЕВА (послендите са членове на комисията; ИВАН ЙОРДАНОВ КОСТОВ; МАРТИН ДИМИТРОВ ДИМИТРОВ; ВЕСЕЛИН МЕТОДИЕВ ПЕТРОВ; ЕКАТЕРИНА ИВАНОВА МИХАЙЛОВА; ЛЪЧЕЗАР БЛАГОВЕСТОВ ТОШЕВ

  Омбудсман на Република България.

  Историята разказва, че повечето от тези хора не ми отговориха (нито един от народните представители не се престраши). Станах приятел с кмета на район Лозенец и си пишем по стените, пиша редовно във форумите на партията за която съм гласувал само и единствено по темата. Свързах се и с няколко НПО. когато получавах отговор той беше или много уклончив или обясняваше, че не е проблем на дадената институция или че е проблем и те вече работят по въпроса, или че работят но не могат да работят защото е тяхно задължение, но не е в техните правомощия…..

  Кабелети вече се свалят. За момента по бул Княз Дондуков и Витошка, скоро и в други градове…. Дали обаче това е положително? Сигурно в общия смисъл на спазването на закона и разкрасяването на града – да положитлено е. Но колко са скритите интереси зад това махане/немахане на кабелите? Как го приемат потребителите и кой плаща нарая за незаконните действия на оператори, инспектори и други… Най-смешното ми беше, когато през 2009 открих едно изследване на иначе уважавания от мен Институт за Пазарна Икономика (http://ria-studies.net/wp-content/uploads/File/PAPER_CABLES_FINAL.pdf), поръчан от Националното сдружение на малките и средните кабелни оператори “TV Club 2000”…….. В него в общи линии нямаше и дума за нарушения на закона или неправомерно прокарване на кабели…

  Големият въпрос, който обаче продължава да ме мъчи е – успях ли? Или напротив, всичко това ме накара да се почувствам още по-малък и незначителен. Гражданин.

  В свят на илюзии ли живеем и кой ни ги създава?

  Честит рожден ден Доби. :):):):)

  Уважаеми Господа,

  пиша ви в качеството ви на парламентарна група, включваща депутати (избрани вклюяително с моят глас)от София, където проблема, на който бих желал да Ви обърна внимание със сигурност съществува.

  Съвсем накратко от известно време (вече повече от 5 години) съм си поставил за цел да обръщам внимание на колкото се може повече хора за един проблем на София (а и на всички градове в страната). Става дума за надземните кабели – от повече от 5 години водя война с всички възможни институции в града по отношение на мерки за премахване на надземните кабели в целия град. Всички надземни кабели в града, без значение за какво служат, по закон са незаконни и трябва да бъдат премахнати. Не мисля, че не е нужно да обяснявам защо тези кабели са проблем, важното е, че имам много официални писма и отговори от всевъзможни институции, че или проблема не е техен или е техен и всеки момент ще се реши. Така вече 5 години. Последният официален отговор, който имам е от КРС, в който ми се обяснява, че КРС има задължението да издава актове за надземно прокарване на кабели, но не е нейно задължение да следи дали кабелите се премахват. Т.е. проблема по премахването на кабелите е в юрисдикцията на кварталната администрация и на районния кмет, друга част от него е в юрисдикцията на КРС и в крайна сметка проблема е ничий. През годините се убедих, че проблема не е малък и само естетически, а в него има намесени множество иконимически и политически интереси. Той засяга, както средата за живот на гражданите, така и качеството и цената на която те получават дадена услуга, сигурността и опазването на общинска, държавна и частна собственост (фасади, улично осветление, дървета, нерагламентирано разбиване на настилки и т.н.), нелоялна конкуренция между оператори със законни подземни комуникации и такива, които сигурно дори не съществуват на книга, защитата на потребителите от изкуствено вдигане на цените при закопаването на кабелите и създаването на негативно отношение на тази основа, необходимостта от изготвяне и прилагане на модерен подземен кадастър на София, и т.н. и т.н. С две думи това е доста комплексен проблем, от чието решаване преднамерено или не вече много години бягат всички институции в страната. Без общи действия на вскички засегнати институции се рискува не само проблема да не се реши, но и да са задълбочи и да повлече след себе си множество други проблеми. Така например, ако кмета на даден район в Столицата изпрати техническа група, която директно да започне премахването на кабелите се рискува прекъсването на интернет и кабелна телевизия за много домакинства. Съответно, неминуемо ще се създаде отрицателно отношение към тези действия. Много по-сериозния проблем обаче е, че в момент на криза фалита на малките, макар и некоректни доставчици би изхвърлил на улицата много хора заети в този бизнес, би повлиял и на други свързани системи. След това кратко описание, надявам се разбирате дълбочината на този на пръв поглед „естетически“ проблем на Столицата и всички големи градове в страната. Ето защо, за всички тези години се убедих, че е необходимо изграждането на целенасочена политика (в смисъла на координирани и целенасочени действия на множеството отговорни институции свързани с проблема) за решаването му. Без намирането на един отговорен фактор, който да координира всички институции, до нормално решение няма да се достигне. А не е ли точно това политиката – защита на интереси, оформяне и водене на общи действия за решаване на определен проблем извършено от отговорни хора?

  Въпроса ми и молбата ми към вас е – с какво можете да помогнете вие, като депутати избрани от “засегнати” райони и кога мислите, че може да се направи за да започне систематизираното премахване на надземните кабели в големите градове? Мислите ли, че вашите партии бихте могли да бъдете този отговорен фактор, който да започне решаването на проблема?

  Продължавам да настоявам по този проблем вече повече от 5 години, защото отказвам да се отчая и откажа от принципите на модерната правова държава и отговорното създаване и водене на политика. Колко ми е трудно обаче, можете да си представите, след като за един сравнително малък и лесно решим проблем нито една институция или личност не се оказва отговорна. Какво остава за доста по-сложните и заплетени проблеми… Точно затова и проблема е изключително показателен за всичко случващо се в България. Къде е смисъла от политиката и това да си гражданин? Съвсем наскоро имах разговор с Г-н Мартин Заимов по въпроса. Той ме увери, че би могъл да ми даде трибуна за да изкажа позицията си. Аз обаче не съм политик, а гражданин. Мисля, че вече 5 години съм свършил своята страна от работата – информирал съм и съм обръщал внимание на всички свързани институции за наличието на проблема, търсил съм съдействието им, в рамките на правомощията им да подпомогнат решението му. До тук моите дейстия като обикновен гражданин свършват. От тук нататък според мен би трябвало да продължат политиците, на които съм делегирал правата си за да решават проблемите ми. Ако е необходимо аз да бъда лицето на трибуната, защо са ми необходими политиците – не се ли превръщам аз в такъв? Или бъркам?

  Благодаря ви за отделеното време. Надявам се все пак да получа, макар и отрицателен или уклончив отговор, защото вече дълго време не поучавам дори такъв от нито един от вашите колеги – общинските съветници Мартин Заимов, Вили Лилков, Ивайло Йонков, кмета на район Лозенец Прошко Прошков, кмета на район Триадица (от където на официално мое писмо, препратено по правомощия към районния кмет, кмета отговори „кажете къде са кабелите, защото ние не знаем, за да предприемем действия“), г-н Иван Вълков, г-н Тошев (избран от 23 МИР) и т.н и т.н.

  Моля за отговор, какво практически се прави и как вие виждате решението на проблемите, а не какви са законовите параметри и какво се предполага, че трябва да се случва.

  Благодаря предварително.

  Николай

 4. Отговор

  Мария Николова

  09/06/2011

  @Ангел Грънчаров
  Здравейте г-н Грънчаров,
  Позволям си аз да отговоря на Вашия коментар, тъй като се чувствам лично отговорна за вида на масата, тъй като аз бях тази, която организира срещата с блогърите. Те бяха поканени на работна закуска. Мисля, че беше редно, имайки предвид ранния час на срещата, да предложим закуска на гостите. Мой пропуск е, че вместо в отделни чиннии оставих хапките за всичките двайсетина души на едно място, което прави и лошо впечатление на снимките. В интерес на истината след като срещата приключи по-голямата част от храната остана, тъй като хората предпочитаха да дискутират, вместо да закусват. Искренно съжалявам за лошото впечатление, което се дължи само на личната ми неопитност.
  Поздрави
  Мария Николова,
  divini

 5. Отговор

  В. Лоханкин

  09/06/2011

  @Мария Николова

  Недей да му отговаряш. Да беше му заделила нещо от това, дето викаш, че е останало… Явно това му е зорът.

 6. Отговор

  Ангел Грънчаров

  09/06/2011

  Г-жо Николова, благодаря за отговора! Разяснението Ви ме задоволява. Явно трябва да се обръщат внимание и на най-дребните детайли при организирането на такива прояви…

 7. Отговор

  Мария Николова

  10/06/2011

  @Ангел Грънчаров
  Взела съм си поука :) Всичко най-хубаво!
  Поздрави

 8. Отговор

  stasi

  10/06/2011

  Мисля, че г-н Прошков е по-добре да изчакате тези избори и да се подготвите малко по-успешно за следващите. Г-н Кисьов е очевидно по-подготвен и подходящ кандидат за Синята коалиция. Казвам Ви го като безпристрастен наблюдател на дискусията.

LEAVE A COMMENT

Към лентата с инструменти