ПРЕПОРЪЧАНИ
В медиитеИзбориОбщинаПолитика

Политикът трябва непрекъснато да минава през избори

7 юни, 2011

На 12 юни се провеждат отворени, за всички български граждани, предварителни избори за кандидати на Синята коалиция за кмет на София и президент на България. Всички, с адресна регистрация в София, могат да гласуват. На 12 юни се провеждат отворени, за всички български граждани, предварителни избори и за кандидати на Синята коалиция за президент на България. Всички могат да гласуват според адресната регистрация, вписана в личната им карта.

Г-н Прошков, не смятатае ли, че натоварвате и обърквате избирателите с тези предварителни избори на 12 юни?

Дясно мислещите са хора политически грамотни и активни. Включването им в целия процес на номиниране, избиране и утвърждаване на кандидатурите на Синята коалиция само ги мотивира. Такава процедура, като отворени за всички българи предварителни избори, възвръща на доверието на хората в политиката. Показваме, че правим всичко прозрачно и ако получим доверието на избирателите ще управляваме също така прозрачно. Призовавам всички, независимо от партийните им пристрастия да се включат на 12 юни и да изберат, кои да са кандидатите на Синята коалиция. Вярвам, че политик се става, когато минаваш непрекъснато през избори, търсиш доверието на хората и носиш отговорност пред тях. А не като бъдеш поставен на дадена позиция от партийния лидер или ръководство.

Каква е вашата визия за София през 2011 година?

София се нуждае от големи идеи, от големи проекти, които да обхващат решаването на всички проблеми и, в същото време да използват и увеличават икономическия, културния и социалния й потенциал. От огромно значение е устройственият план на града. Той трябва да бъде добре обмислен, да се вземат предвид всички компоненти, които ще направят София град за живеене, работа, отглеждане на деца.

Една от първостепенните ми задачи е и запазването на историческия на център. София е малката Виена и трябва да възстанови облика си, трябва да бъде спряно унищожаването на архитектурни шедьоври на града, за да се построят на тяхно място мастодонти от бетон и желязо, несъвместими с традицията и духа на столицата ни. Същевременно искам да прекъснем изолацията на крайните райони като Дружба и Люлин, да не ги гетоизираме, а напротив да ги приобщим към живота на столицата.

Говорейки за чудовищата от бетон и желязо, няма как да спомена и зелените площи. Трябва да спре тяхното заграбване и превръщане в строителни площадки. Ще фокусирам внимание, както в планиране и изграждане на паркове, така и в ефективна им поддръжка. „Зелените” идеи са нещо повече от укрепването на сегашните и създаването на нови паркове и градинки, те са насочени преди всичко към предоставянето на условия за работа, отдих и спорт на жителите на града.

Управлението на самата община се нуждае от реформиране и преструктуриране, ще наложа пълна прозрачност при процедурите за обществени поръчки, издаване на разрешителни, разпределянето на концесиите. Въвеждането на електронно управление, нелепо забавяно в последните години, ще подобри работата на администрацията и, много по-важно, е от полза на гражданите. Само така доверието на хората към управлението на града ще бъде възвърнато.

Вие сте вече четири години действащ кмет на столичния район Лозенец. С кое свое постижение се гордеете най-много?

За това време в „Лозенец“ има изградени и ремонтирани над десет детски площадки, като в момента се проектират и нови. Преборих се зелени площи да си останат такива, а не да бъдат ненужно застроени. Върнах една детска ясла на жителите на квартала, като изгоних една неправомерно настанена фирма. Във всички училища бяха извършени необходимите ремонти. Един от символите на „Лозенец“ – Водната кула, след като успях да я извадя от собствеността на общинската фирма ВиК, се превърна в място за отдих и културни събития и отново е сред най-красивите емблеми на района.

Какъв смятате, че е най-големият проблем, който не успяхте да разрешите като районен кмет?

Липсата на чуваемост и гъвкавост от страна на „голямата“ администрация доведоха до това ключови проблеми на „Лозенец“ и жителите му да не намерят решение. Пример за това е настояването ми, още в началото на моя мандат, да се ремонтира ул. „Богатица“, защото бе така необходимия байпас предвид предстоящото блокиране на „Черни връх“ заради строежа на метрото. Това бе отказано и все още не се прави нищо по въпроса за проектиране.

 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Google Buzz
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Yahoo! Buzz
TAGS
3 Comments
 1. Отговор

  Нелида Перянова

  07/06/2011

  Г-н Прошков, подчертавате, че работите с мисъл за конкретния човек, че хората в Лозенец Ви познават и Ви вярват. Имайки предвид това, искаме да зададем своя въпрос. Ние сме конкретни избиратели, гласували за Вас и живеещи в Лозенец. Не сме имали честта да Ви срещнем, но това не ни пречи да вярвам,е че ще обърнете внимание на сигнала ни.
  Интересна е съдбата на една кооперация на ул. „Проф. Хараламби Тачев“№2(предполагаме, че това е номерът, защото тя е незаконна с неподписан акт 16.) Преди три години след сигнал на съседи тази сграда бе обявена от ДНСК в явно нарушение на градоустройствения план и с предписание за разрушаване на онези части, които са в нарушение. В момента вече се нанасят хора в кооперацията – нищо от предписанията не е изпълнено. Няма информация за промяна в градоустройнствения план или ако има, не сме уведомени. Трудно ни е да повярваме, че Вие и Вашите подчинени не сте в течение на случващото се.
  Преди да предприемем стъпки, предвидени от закона, искрено се надяваме да направите съответната проверка и да намерите адекватен на един амбициозен политик начин за реакция.

 2. Отговор

  Калин

  08/06/2011

  Радвам се, че някой обръща внимание на града като едно цяло – икономически, социален, културен. Защото само така равномерно ще можем да прогресираме и да бъдем една добре изглеждаща европейска столица.

 3. Отговор

  Тодорка Иванова

  09/06/2011

  Г-н Прошков, искам да науча какво мислите за санирането на панелните жилищни сгради. Лично аз смятам, че справянето с този проблем би било възможно само със закон.

LEAVE A COMMENT

Към лентата с инструменти