ПРЕПОРЪЧАНИ
Избори

Приемам поканата

1 юни, 2011

Видях, че влиятелният блогър (и мой приятел) Сула ме кани официално на диспут с Владимир Кисьов. Колкото и да не ви се вярва, сега научавам – нищо не ми е казвал. Знам, че той се познава и с г-н Кисьов и предполагам, че и с него не се е наговарял предварително. Такъв си е той – току измисли нещо. Но идеята много ми харесва. В продължение на седмица читателите на блога му ще изпращат своите приоритети за управлението и развитието на столицата, а на 8 юни ние с г-н Кисьов ще застанем пред тях и пред медиите, за да им кажем какви са вижданията и намеренията ни по всеки отделен приоритет. В този смисъл това няма да е диспут, защото няма да има жури, което да излъчи победител. Но ще бъде нещо много по-хубаво – съдържателен разговор по въпроси, които са важни за хората. Затова приемам да участвам и се надявам и г-н Кисьов да приеме.. Тази среща с интернет-активните хора ще бъде изключително полезна и за двама ни.

Затова призовавам всички читатели на моя блог да помислят кои са техните приоритети за София, да ги напишат в блога на Сула, за да могат да влязат в „големия въпросник“, на който ще отговаряме другата сряда. Аз съм на линия.

 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Google Buzz
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Yahoo! Buzz
TAGS
3 Comments
 1. Отговор

  Калин

  01/06/2011

  Ще се радвам да сте там и да разяснмите позициите си. Също така се надявам да има и видеоматериал от диспута.

 2. Отговор

  Колев

  03/06/2011

  Ще чакаме да видим ако има видео от срещата :) , интересни ще са ми позициите на г-н Прошков

 3. Отговор

  Nikolay

  07/06/2011

  Въпросите, които зададох ив блога от линка: 9с всичките ми правописни грешки от бързането :) )

  Няколко въпроса, които според мен са от изключилена важност за подобряването на работата на общината:
  1. Планирането и отчитането на бюджета тясно свързано със стратегическото планиране на столицата:
  Ако кажем, че планирането и отчитането на бюджета не е прозрачно няма да сме съвсем прави – формално бюджета се представя за обществено обсъждане, има време за рекация около неговото гласуване и той още по-формално се отчита на края на финансовата година. Проблема и това, което искам да чуя от двамата претенденти е как виждат те изготвянето на бюджета свързан осъс стратегическото планиране. Например – ако приемем, че бюджета е тпсно свързан с капиталовата програма на общината, на кои стратегически документи се озновава нейното изготвяне и как мислят те че може да се интегрират двете части от планирането по-добре стратегическото планиране и бюджетното. Подсказка – преди 2 години беше изпълнен проект по ОП Админтративе нкапацитет, който създаде методика за финкционален анализ на админитративните структури (документите по него са общодостъпни) от където става ясно как трябва да се прави горното – кой от двамата е чел тезидоклади и какво мислят за изготвянето на функционален анализ на обяината преди да започнат същинслата работа за следващите 4 години – това би означавало определяне на функциите на всички звена в обяината, закриване и сливане на ненужните и обвътрзване на стратегическите документи на общината с функциите на отделните звена, а от там и с бюджетирането на работата на отделните звена.
  2. Работата на общината с европейсите фондове – в момента отделните кметства и звена в общината нямат право да кандидатстват самосоятелно по европейски проекти, било то за инфраструктура, било за админитративен капацитет било за каквото и да било друго. Причините и административно и законово са множество и както се казва влака е изпуснат за настоящия програмен период. Като се има предвид, че следващия програмен период започва съвсем скоро, би трябвало вече да започне и изготвянето на новите оперативни програми и планирането какво финанисране да бъде включено в тях, за какви проекти и какви бенефициенти. На теория това би трябвало да стане на база стратегическите документи в страната, в случая на ниво община, стратегическите документи наобщината. По просто казано, ако след 1012 София иска например да инвестира в изграждането на велоалеи, то това трябва да бъде заложено в нейната стратегия за развитие и да бъде оценено като предстоящи проекти в рамките на ОП Регионално развитие например. Въпроса ми е, какво мислят двамата кандидати за уюастието на отделни звена или кметства в изпълнението на оперативните програми и какво смятат, че като кмет биха могли да направят за по-доброто планиране на лсеващите фондове, а от там и тяхното освояване. Свързано с това е и подготовката на отделните обекти – например София има огромен проблем с изпълнението задълженията си за прокарване на канализация, съответно няма да може да се възползва от вече наличните фондое, просто защото общината не успява да се подготви достатъчно добре (проектиране, обезщетпване на собственици, съгласуване с ВиК, ТеЦ и т.н.). Какво мислят, че могат да направят двамата по въпроса?
  3. Транспортното планиране на София и бъдещето развитие на града
  Въпрени скорошното приемане на общ устройствен план на София и след доста търсене и нета на мен лично не ми стана ясно в каква посока ще се развива града? За да не навлизам в множество подробности директният ми въпрос е – какво мислят двамата кандидати за развитието на нов бизнес и институционален център в района на Централна гара, а не на 4-ти километър и по продължение на Цариградско шосе както предишното правителство например подхвърли. Централна гара, заедно с ремонтните заводи на БДЖ, поляните между ТЕЦ-а и гарата и стария индустриален парк между гробищата и Сточна гара – не е ли това перфектното място (собственост почти на 100% на държавата, общината и БДЖ към момента), където да се развива новото модерно сърце на София? Свързано с това – как се предвижда развитието на железопътния траспорт на базата на вече съществуващите ЖП линии в и около столицата и включването им в транспорния цикъ на града? Например – необходимо ли е скъпо проължение на единствената метро линия в посока летището и Дружба (съответно нейното тотално преналесване) или има въозножоност за използването на вече съществуващите ЖП пътища в Дружба, Слатина към Централна гара и от там през Захарна фабрика към Овча купел и … Перник.
  4. Проблема с кабелите
  Повече от 5 години чакам институциите в София и България (защото имам сериозна кореспонденция и с такива на национално ниво) да направят неяо по отношение премахването на напълно незаконните надземни кабели в София. Всчики се крият зад буквата на закона, която от една страна казва, че това е задължение на общината, а от друга е в прерогативите на КРС. Запознах се лично и с кмета на моя район – Прошко Прошков и многкратно съм обсъждал проблема с него. Безрезултатно. За мен лично проблема с кабелите в София е кауза, защото е изключително показателен за състоянието не само на институциите в страната и града, но е и за състоянитето на предтставителната демокрация като цяло. Как е възжмо един такъв стравнително малък и а пръв поглед лесно решим проблем да не може да бъде оправен толкова години. На пръв похглед всичко е ясно. 100% от надземните кабели са незаконни, поне 80% от тях са с лесно установим собственик (на кутиите на кабелните оператори си пише чии са). Проблема е всъщност толкова голям, че е невероятно как всички институции си затварят очите В него са намесено толкова много интереси – печлбата на кабелнтие оператори, монопола на БТК над 70% от подземните канали, кадастъра на комуникациите в града, стратегическото планиране по отношение на модерните технологии, NGN/NGA вързки бъдеще на телекомуникациите, като се премине през защита на конкуренцията и потребителя, през безопасност наградската среда и се стигне до броя хора, които работят в полузаконните кабеларки, та чак то органа издаващ разрешителни за разпространение на телевизия ииииии има ли въобще такъв за разпространение на интернет…….. С две думи, Прошко, г-н Кисьов, какво ще направите по въпроса?

LEAVE A COMMENT

Към лентата с инструменти