ПРЕПОРЪЧАНИ
ОбщинаПредстоящо

Спасовден – празник на Район „Лозенец“

31 май, 2011

Скъпи приятели, за поредна година имам честта и удоволствието да ви поканя да отбележим заедно празника на район „Лозенец” – Спасовден, 2 юни, четвъртък.

От 11 в местността „Кръста” ще бъде тържественият водосвет, след което от 13:00 в Банската градина започва празничния концерт!

Заповядайте! Очаквам ви!

Православната църква почита 40-ия ден от Христовото Възкресение като Възнесение Господне. Тогава Исус Христос се явява пред своите ученици на Елеонската планина, благославя ги и се възнася на небето при Своя Отец. С това си дело Той завършва делото на спасението. Оттам идва и празникът Спасовден, Денят на Спасителя.

В народната традиция Спасовден е празник на хлебарите и сладкарите и бележи завършването на жътвата на ечемика. В стари времена българите са извършвали приношение с хляб и жертвени животни.

В местността „Кръста” е забит стар каменен кръст. Смята се, че е издигнат от софиянци в памет на Руско-турската война (1878 г.). Решението им е да се вижда отдалеч и затова е поставен на най-високото място над града – на юг, по пътя за Драгалевци. Паметникът е открит и осветен на Спасовден. Става традиция всяка година столичани да се събират около кръста и постепенно цялата местност приема името му. Кръстът става символ, около който на Спасовден, след традиционната църковна служба, се провежда събор.

Според друго поверие през това място е минал Свети Георги и под краката на коня му бликва малко изворче. В чест на светеца софиянци се събирали на Кръста и на Гергьовден.

 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Google Buzz
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Yahoo! Buzz
TAGS
2 Comments
 1. Отговор

  Калин

  31/05/2011

  Благодаря Ви много за поканата г-н Прошков. радвам се че правите подобни неща за нашия квартал.

 2. Отговор

  Радослав

  03/06/2011

  Хубаво е да се събират хората за празници. Г-н Прошков за пореден път доказа, че мисли за избирателите си

LEAVE A COMMENT

Към лентата с инструменти