ПРЕПОРЪЧАНИ
В медиитеИзбориОбщинаПолитика

Втора джамия не е темата на София

29 май, 2011

Прошко Прошков

Copyright: Dimitar Kyosemarliev

Събота, 28 Май 2011 http://frognews.bg/

Протести в София има, но най-лошото, което стана миналата седмица е, че светът видя бой, кръв и удари. Камбаната призовава към служба, мюезинът прави същото от минарето. Но никъде не се предава цялата служба, както става това в Софийската джамия.

Няма да разреша подобен протест, ако стана кмет на столицата, каза Прошко Прошков в предаването Седмицата по Дарик.

За всяка отделна заявка трябва да взема конкретно решение, каза той и допълни, че кметът трябва да се съобразява със закона.

Вл. Кисьов обясни, че не би разрешавал протести пред църкви и джамии по време на служби, и добави, че тези протести трябва да се решат законодателно. Килимчетата по тротоарите не са нормално нещо, там се движат пешеходци. Високоговорителите не трябва да се чуват на километри, а най-голямата камбана на Св. Ал. Невски, която се чува на километри, не се бие от години, каза Кисьов.

Прошков допълни, че правилата трябва да се спазват. Камбаната призовава към служба, мюезинът прави същото от минарето. Но никъде не се предава цялата служба, както става това в Софийската джамия. Това е недопустимо, както е недопустимо децибелите на високоговорителите да са по-високи от нормите.

Според Кисьов кметът не разрешава строежа на храмове и джамии, но и не смята, че на София е необходима втора джамия.

Прошков обясни, че един храм трябва внимателно да се обследва и да се впише в околната среда. Диалогът трябва да определи мястото на храма, но не смятам, че има нужда от такъв храм и добави, че това не е темата на София днес. Аз не играя против Кисьов, аз играя „За” единството. Всеки може да гласува и да избере един от двамата за кандидат-кмет на София, поясни Прошков. Според него градът ни трябва да стане по-добър, по-уютен. Подлезите трябва да се ремонтират, те трябва да са общинска собственост и отговорност.

Мога по-добре, по-бързо и качествено да подсигуря бъдещото развитие на София, посочи Кисьов.

 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Google Buzz
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Yahoo! Buzz
TAGS
3 Comments
 1. Отговор

  Милен

  30/05/2011

  Има смисъл в думите му, може да се окаже, че наистина е точния човек за кмет на София

 2. Отговор

  Бианка

  30/05/2011

  Прав е Прошков, има много по-належащи проблеми които трябва да се решат за софиянци

 3. Отговор

  Марко

  04/06/2011

  И какво като София има належащи проблеми – нима нестроежът на втора джамия ще ги оправи? Нима ще я строи Общината или държавата? Нима това ще се случи с пари на данъкоплатците, както стана с ремонтите на една дозина християнски църкви през миналата година? Понеже в подобна теза няма капка логика, под нея прозира ясна ксенофобия.

LEAVE A COMMENT

Към лентата с инструменти