ПРЕПОРЪЧАНИ
В медиитеИзбориОбщиОбщинаПолитика

Не бива да имаме управление, което толерира едни, а не толерира други райони

19 май, 2011

в. „Труд” , 18 май 2011, автор Таня Джоева

С Прошко Прошков, ДСБ, кмет на „Лозенец“ и кандидат за кмет на София, разговаря Таня Джоева

– Г-н Прошков, макар трагедията на ул. “Неофит Рилски” да не стана във вашия район “Лозенец”, проблеми със сгради убийци има в цяла София. Как кметовете се справят с тях?

– Случилото се не учудва никого. Преди години комисии на Столична община са направили визуален оглед на сградите и са изготвили предписания за собствениците. Но те не са изпълнени, защото няма механизъм за контрол и сериозни глоби, които да заплашат собствениците. Единственият строг законов механизъм е за паметниците на културата.

– Тоест, ако сградата е паметник на културата, ръцете на общината са развързани, иначе – не.

– Така е. При нежелание на собственика да изпълни препоръките можем да ипотекираме имота в банка, да го ремонтираме и ако собственикът не върне парите, имотът да бъде продаден.

– Не е ли логично същото да важи за всички сгради, след като иначе това може да струва човешки живот?

– Логично е. Ако се приеме такава норма, тя трябва да влезе в Закона за устройството на територията.

– Не е ли късно да чакаме 2014 г., когато всяка сграда трябва да е с технически паспорт?

– Пред изискването на паспортите има две пречки. Едната е липсата на мотивация в гражданите да извадят тези паспорти. Само чрез санкции не можем да ги принудим. Вторият е, че за такъв документ са необходими проектите на сградата. Вината на Столична община е, че през годините администрацията е загубила по архивите редица проекти.

– Как така?

– Така. Няма ги. Това ще натовари много хора финансово. На обитателите на сграда без проект ще се нужни пари, за да заснемат архитектурно сградата. В повечето случаи собствениците не могат да се обединят да съберат тези пари. В случая с кооперацията на ул. “Неофит Рилски” строителен инженер ми каза, че самият проект през 30-те години не е бил добър.

– Все пак инцидентът не е изолиран случай.

– Не е. Редно е и гражданите да бъдат внимателни, защото не може само администрацията да реши проблема. Това е все едно да внимаваме дали вкъщи сте си оставили оголен контакт и дали детето ви ще го докосне.

– Бихте ли подкрепили спешна поправка в закона, която да дава възможност да се ипотекират имотите на недобросъвестните собственици?

– Промяната трябва да се обмисли, защото натоварва хората. Трябва да се гарантира и контрол върху добросъвестността на комисиите, които ще правят оценките. Не бива да се прави нищо излишно и не бива хората да плащат за козметични поправки. Санирането, което виждаме в центъра на София, е добро за облика на столицата. Но то е все едно да си напудря темето, за да изглеждам с повече коса, реално обаче няма да имам повече здрави корени. С други думи, конструкциите на сградите трябва да се укрепят, а не да се разкрасява само фасадата.

Вие сте се запътили към кметския стол. Очертайте три стъпки за решаване на проблема със сградите убийци. За да не стане така, че само ще си говорим до следващия инцидент.

– Първо – масово информиране на хората за необходимостта имотите им да се сдобият с паспорти. Второ – общината да настоява за изпълнение на разпоредбата. Трето – облекчения за хората, които го направят.

– По-ниски данъци?

– И това. Трябва да има стимули, а не само наказания.

– Може ли за саниране на сградите също да се плащат по-малки налози за определен срок?

– В името на сигурността – да. Самото саниране също прибавя продукт към града. Вярвам в стимули, не в големи санкции. Можем да въведем драстични глоби, но когато и двете са непосилни – санкциите и техническият паспорт, възниква социален проблем.

– Какъв ще бъде проблем №1, ако станете кмет?

– Изграждането на ефективна и бърза администрация, която е близо до хората.

Как ще го направите? Районните кметове дори не се избират пряко вече.

– Кметът може да делегира права на районните си кметове. Ако районите имат и относителна финансова независимост, това ще възстанови справедливостта с данъците в София. Несъответствието между плащаните данъци и получаваните услуги от общината ще стои винаги, докато има централно управление и докато чиновници, а не политици решават къде какво ще се прави. Не бива да имаме управление, което толерира едни, а не толерира други райони. Столичната администрация е способна да забави всеки наш проект.

– Ако кметът е от друга партия?

– Или ако не е достатъчно рус или със сини очи? Всякакъв може да е критерият. Не бива районните кметове да ходим с наколенки, за да реализираме наша идея. Какъв кмет е това?! Управлението на кмета Бойко Борисов ни превърна в треторазредни чиновници, които не бива дори да дават мнение.

– Ето, стигнахме и до предизборната реторика. Вярно ли е, че ако водите кампания, на мушката ви ще бъде Борисов?

– На мушката ще бъде основният ни противник БСП. Особено след като видях как управляваха страната.

 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Google Buzz
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Yahoo! Buzz
TAGS
3 Comments
 1. Отговор

  michael

  19/05/2011

  Точно така – нужна е бърза и ефективна администрация, а не чиновнически манталитет в общината. Кметът на София трябва да е не чиновник, а човек с позиция и да реагира бързо и адекватно на проблемите. Добре ще е да има и законодателна инициатива, така че да отпадне оправданието „законът не позволява“…

 2. Отговор

  Петя

  19/05/2011

  Абсолютно съгласна съм с Прошков. Не може само с наказания да се кара, трябва да има и стимули някакви :)

 3. Отговор

  Санев

  25/05/2011

  Проблем и решение. Аз също съм твърдо за апартаментите да имат паспорти.

LEAVE A COMMENT

Към лентата с инструменти