ПРЕПОРЪЧАНИ
В медиитеОбщинаПолитика

ГЕРБ посегна на демокрацията, маските паднаха

11 май, 2011

Прошко Прошков

Copyright: Dimitar Kyosemarliev

Какви са трите ви най-важни идеи за София?

Трудно е да се откроят три неща, при положение, че говорим за огромен град с хиляди проблеми и не по-малко възможности. Аз няма да ви кажа „трите най-важни идеи” – те несъмнено са свързани с транспорта, инфраструктурата и ограничаването на корупцията, а ще щрихирам три акцента, с които според мен кандидатът на Синята коалиция ще има предимство пред останалите кандидат-кметове.

Първо – това са дупките по улиците. Няма, повтарям, няма никакво основание град като София да прилича на бойно поле, а Белград и Букурещ да са с нормални улици и да приличат на европейски столици. За четири години това може и ще се промени! Имам воля да спра „хранилката” с асфалтирането.

Второ – в момента продължава да се унищожава историческия център на София. Постоянно се рушат архитектурни шедьоври за да се построят на тяхно място еднотипни бизнес-сгради. Съхраняването на архитектурния облик на града ни, който преди сто години е бил наричан „малката Виена” е кауза зад която ако не застанем, бъдещите поколения няма да ни простят.

Трето – екологичните проблеми и зелените площи. Да се инвестират спешно усилия както в планиране и паркоустройство, така и в ефективна поддръжка, за да не приличат на сметища градините и парковете ни, а на място, в което софиянци могат действително да се докоснат до природата, да почиват и спортуват активно, а децата да играят. Тук споменавам като задължителен елемент и безопасността в парковете.

В какво успя и в какво не успя сегашният кмет на София?

Йорданка Фандъкова работи с желание и ще кажа без замисляне, че тя е много по-добър кмет от Бойко Борисов. Провали се катастрофално в едно – не овладя общината, не спря нечистите интереси в нея, остави съмненията за договорки и задкулисни схеми. Направи го, не защото е лош човек, а защото нямаше воля да противодейства на корупционния натиск от страна на собствената си партия. Дори при най-доброто желание, г-жа Фандъкова ще си остане човек, който дори не смее да каже дали иска да се кандидатира отново за кмет преди да получи заповед от Бойко Борисов. Спомнете си например колко време беше нужно за да махне от екипа си Минко Герджиков, официално обявен агент на ДС.

Какви са вашите предимства като кандидат-кмет?

Имам опита като кмет в продължение на 4 години. Това не е малко, защото от позицията на районен кмет (максимално близо до проблемите на хората и максимално далече от правомощията за тяхното решаване) съм видял какви са основните проблеми на града и какво в начина му на управление пречи те да бъдат решени.

Тъй като обаче кметските избори в София са политическа битка, в която задача номер едно е ДСБ и Синята коалиция да получат глътка въздух и да тръгнат нагоре, ще кажа че най-голямото ми предимство е друго. Аз вече съм побеждавал ГЕРБ на избори. Победих ги тогава, когато популярността на Бойко Борисов беше на върха. Победих ги тогава, когато ДСБ и СДС бяха изпаднали в най-тежката си криза. Победих ГЕРБ в един труден район, в който те хвърлиха всичките си сили, огромни парични средства и целия арсенал от мръсни номера.

Какви според вас са предимствата и достойнствата на другия кандидат-кмет, номиниран от ДСБ?

За мен всички десебари сме от един сой. Фактът, че един човек е взел решение да влезе в ДСБ е гаранция за неговата почтеност, политическа интелигентност и воля за промяна. След като бях номиниран като кандидат за вътрешните избори, декларирах, че какъвто и да е изходът от тях ще работя с всички сили за успеха на нашия кандидат. Очаквам същото и от моя опонент Петър Москов, а и от опонента си от страна на СДС, Владимир Кисьов. ДСБ го заслужава, СДС го заслужава, Синята коалиция го заслужава. И което е най-важното, заслужава го София.

За и против децентрализацията в управлението на София?

Винаги съм защитавал позицията, че децентрализацията, независимо дали в държавното или местното самоуправление, е гаранция за прозрачна и ефективна работа в полза на гражданите. Именно за това бях против промените в Изборния кодекс, които лишиха повече от 2 милиона и половина българи от правото да изберат пряко своите районни кметове. За съжаление ГЕРБ не се вслушаха не само в моите аргументи, а в аргументите на експертите, които ги предупреждаваха да не посягат на демократичните принципи. В цялата работа има обаче и един положителен момент – когато ГЕРБ посегна на демокрацията, маските паднаха. Познавам много българи, които вземаха желаното за действително и се самоубеждаваха, че ГЕРБ не е лабораторен експеримент на кръга „Монтерей”, а истинска дясна партия. С удара срещу децентрализацията, с подслушванията и милиционерщината, с дупедавската си позиция пред руските енергийни лобита Бойко Борисов и партията му показаха истинското си необолшевишко лице.

вестник СЕДЕМ 2011 г. бр. 19

 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Google Buzz
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Yahoo! Buzz
TAGS
1 Comment
 1. Отговор

  маргарита

  05/06/2011

  да изберем този млад, амбициозен и обичаш града ни-столица ЧОВЕК, П.Прошков!Да му дадем възможност да върне „малката Виена“ на всички НАС!!!

LEAVE A COMMENT

Към лентата с инструменти