ПРЕПОРЪЧАНИ
В медиитеОбщинаПолитика

Времето за договорки изтече

28 април, 2011


В годината на двойния избор най-пазената тайна са имената за кандидатите за кметския пост в столицата.
Единственият ясен кандидат е този на БСП – Георги Кадиев, който е вече в явна кампания, но се изправя срещу въпросителните на ГЕРБ и на Синята коалиция. Докато ГЕРБ мълчат то от Синята коалиция излизат на избори.
Кандидатът на СДС е Владимир Кисьов, а от ДБС са двама – Прошко Прошков и Петър Москов. Сините симпатизанти трябва първо да изберат на 15 май кой от двамата от ДСБ ще се изправи на втори избори срещу Кисьов, чак след това ще излъчат единната кандидатура.
Прошко Прошков пред news.bg
Г-н Прошков, защо е необходим този двоен избор?

А защо не?

Ами за да не се разделя дясното пространство…
Ако интервюирахте някого от ГЕРБ, щяхте да знаете, че там кой, кога и къде става кандидат се решава от Бойко Борисов. Затова ГЕРБ, каквото и да ви говори, никога не е била и никога няма да стане дясна партия. Защото нито имат представа какво е демокрация, нито тя им липсва.
ДСБ и СДС обаче са истински десни и демократични партии. И определят кандидатите си с честни предварителни избори. Така най-малкото ще покажем на избирателите си, че ни пука за тях. Някои казват, че ще излезем от това по-слаби – аз ви казвам, че ще излезем по-силни. Обещавам, че който и да бъде избран – дали аз, дали някои от колегите ми, ще работя с еднакви усилия за победа на изборите.

Кой според вас е автентичният избор в синьото пространство?

Няма как аз да ви кажа. Ще го кажат привържениците на ДСБ, СДС и на останалите партии от Синята коалиция.

Тези избори означават ли разединение в ДСБ, зад кой от двамата кандидати застава Иван Костов?
Очевидно не познавате достатъчно добре Иван Костов, за да ми задавате този въпрос. Костов е политическо животно. Той е най-опитният политик в България, единственият, който от 20 години е нон-стоп в епицентъра на българската политика. Той много добре знае, че политик и добър кандидат се става не чрез лабораторни експерименти, а чрез влизане в битки. Той знае, че начинът Синята коалиция да натрупа сила за изборите е именно да остави кандидатите да се съревновават помежду си на полето на идеите, да потърсят доверието на съмишлениците си и да победи най-подходящият.

Все пак Иван Костов показа ли, зад кой от двамата кандидати застава?
Иван Костов винаги е поощрявал желанието на всеки в ДСБ да влезе в политическо съревнование. Битката, спечелената битка, спечеленото доверие на хората правят един човек политик. Ако ставаше по друг начин – с договаряния, то тогава Неделчо Беронов щеше да е най-силният кандидат, който някога сме излъчвали.

В медийните среди се шири слухът, че Иван Костов не е подкрепил кандидатурата на Атанас Атанасов и поради тази причина обиден ген. Атанасов застава зад Петър Москов срещу вас, как ще коментирате?
Нямам никакво намерение да коментирам неща от кухнята на ДСБ по медиите. Ще кажа само, че всякакви манипулации по въпроса са доста далече от истината. Но нашите симпатизанти отдавна са се научили да четат между редовете и да виждат чий нечист интерес стои зад поредната лъжа.

СДС обяви номинацията си за кандидат-президент – Румен Христов. Това ли е според вас автентичният бъдещ кандидат на „Синята коалиция“?
Имам някои резерви, но смятам да ги запазя за себе си. Във всеки случай за мен по-убедителната и по-обединяваща дясното е кандидатурата на Светослав Малинов. Първо той е млад човек, представител на ново поколение в политиката. Второ – не е бил част от разцеплението в СДС. Трето – вече е печелил политическо доверие като кандидат на „Синята коалиция“ за евродепутат. И четвърто, и може би това е най-важното, Светослав Малинов е пълният антипод на милиционеро-мутренския модел на управление, което и БСП и както се оказа ГЕРБ единствено могат да предложат.

До каква степен е възможна договорка – кандидат-президентът да е от СДС, а кандидатурата за кмет на София – от ДСБ?
Смятам, че времето за подобни договорки изтече, а и честно казано не мисля, че нещо хубаво може да стане зад гърба на избирателите. Нека всеки застане с лицето си пред сините симпатизанти, нека всеки представи програмата и приоритетите си и нека тези, заради които партиите съществуват – гражданите, да решат, кой е най-добрият кандидат.

Не се ли притеснявате, че от толкова много избори ще се уморят избирателите и ще пропуснат същинските, все пак изборната активност е съществен проблем?
Не се притеснявам. Да се притесняват ГЕРБ, които се провалят с управлението. Да се притесняват комунистите, които се провалят всеки път, когато влязат във властта. Моите срещи с хората показват по-скоро тяхната мобилизация и желание за политически реванш, отколкото умора.

Вие се оповестявате като евентуален кандидат на Синята коалиция, каква е вашата визия за София?
Тепърва ще изложа идеите си в рамките на синята предварителна кампания. С едно изречение мога да ви кажа, че искам чрез действията си всеки ден, управата на София да проектира град за живеене, общуване и отглеждане на деца а не безрадостно бетонно гето под булото на изгорели автомобилни газове.
Интервю на Соня Колчакова, http://news.ibox.bg/

 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Google Buzz
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Yahoo! Buzz
TAGS
7 Comments
 1. Отговор

  Nikolay

  02/05/2011

  „Нека всеки застане с лицето си пред сините симпатизанти, нека всеки представи програмата и приоритетите си и нека тези, заради които партиите съществуват – гражданите, да решат, кой е най-добрият кандидат.“
  Уважение за позицията! Надявам се скоро да имаме възможност да преценяваме измежду идеите на одтелните кандитати, а не на база лични пристрастия и препоръки от едни или други ръководители.
  Крайно време е да имаме възможост за интелигентен избор. Искам най-сетне някой кандидат за дадена позиция да ме очарова с идеи, дипломатичност и интелектуален спор. Чувствам се интелектуано занемарен от всичко, което се случва през последните години. Доста години.

 2. Отговор

  прошко

  02/05/2011

  Не можеш да купиш ДСБ с парите на вуйчо си и Митко Събев.ДСБ не се продава.

 3. Отговор

  kan

  03/05/2011

  защо се трият въпросите? Неудобни ли са?

 4. Отговор

  Любо

  04/05/2011

  Подкрепям г-н Прошков, защото като кмет на кв. Лозенец той единствен застана пред мен и разговаря без увъртания за проблема ми и направи необходимото, докато другите кметове на Лозенец само ме лъжеха и препращаха къде ли не по други учреждения.
  Харесвам и позицията му, че хората трябва да определят своя президент и кмет, а не договорките на партийните лидери. Всеки който желае и се чувства подготвен за бъдещ президент на България и/или кмет на София да излезе и избирателите да решат. Какво толкова има да се уморявам да гласума за моя ЧОВЕК щом съм сигуен, че той е подходящият кандидат?!?
  Пожелавам Ви успех т-н Прошков

 5. Отговор

  ivan

  04/05/2011

  Залогът е много по-голям от това кой ще е кмет и кой ще е президент. Залогът е ще има ли десница и накъде ще върви тя. Това е критичен въпрос в страна, в която само 10% от хората живеят с доходи по-големи от необходимите за посрещането на най-належащите разходи. Такава страна е много трудно да бъде дясна и затова дясното пространство в нея се нуждае от млади, компетентни, кооперативни и широко скроени хора. Като Прошко Прошков.

 6. Отговор

  Любо

  04/05/2011

  Да ivan-е, като се замисля наистина залогът е МНОГО ПО-ГОЛЯМ. Надявам се хората да проумеят това….

 7. Отговор

  Georgi

  04/05/2011

  То не е нужен коментар към новината, но все пак, ако някой още не е разбрал, че Прошков Прошков е катастрофален район кмет на Лозенец, ще се усети. Новината буди единствено присмех у мен, като знам какво „направи“ за района.

LEAVE A COMMENT

Към лентата с инструменти