ПРЕПОРЪЧАНИ
Избори

Политиката е честна битка, а не задкулисно съглашение

27 април, 2011

Преди четири години се кандидатирах за кмет на район Лозенец от ДСБ и Алианс за София. Спомням си, че тогава имаше много „доброжелатели”, които се опитваха да ме разколебаят. Предричаха ми, че няма да се преборя вътре в своята организация за нейната номинация. Пророкуваха, че дори това да стане няма да успея да преодолея напрежението в отношенията със СДС. Прогнозираха, че дори и това да се случи, няма начин да отстраня кандидата на БСП от балотажа. Провиждаха, че дори случайно да успея, ще загубя катастрофално от ГЕРБ.

Не послушах тези, които ме съветваха да се сниша и тихо да чакам по-добри дни. Не ги послушах, защото вярвам, че политика се прави с битки, а не със задкулисни съглашения. И ето – вече четири години съм кмет на Лозенец.

Днес аз открито заявявам желанието си да се кандидатирам за кмет на София от ДСБ и Синята коалиция. Правя го, защото вече имам знанията и опита да бъда кмет. Правя го и защото разбрах, че освен натрупания административен опит е нужно и още нещо – политическа воля. Тя е израз на силното желание на всички столичани да променят града си така, че той да заприлича на това, което е – истински европейски град, по-древен даже от Рим. Това, разбира се, няма да стане нито с политико-олигархични гешефти, нито с кмет, който сервилно ще превива гръб пред централната власт, от която е зависим във всички свои обществени измерения.

При ГЕРБ въпроси като това кой, кога и къде става кандидат за нещо, се решават от лидера на партията когато, където и както реши той – по добрата стара болшевишка традиция. ДСБ и СДС са не милиционерски синдикати, а политическа общност от хора, вярващи в ценностите и принципите на свободата. Затова, за разлика от ГЕРБ и другите политически „играчи”, ние ще определим името на кандидата си по най-демократичния начин – чрез вътрешни избори.

На 15 май през целия ден в централата на ДСБ ще се проведат вътрешни избори, в които всички членове и регистрирани симпатизанти на партията ще могат да гласуват за това кой да бъде техният кандидат. Победителят ще се изправи срещу номинирания кандидат на СДС, за да се определи окончателния кандидат-кмет на Синята коалиция в София, кандидатът на десницата, на свободните и демократични софиянци, за които не е все едно кой ще управлява от тяхно име града. Идеята е тези избори да са истински първични такива, отворени за всеки софиянец, заявил желание да участва в тях.

Мои конкуренти ще бъдат Петър Москов и Владимир Кисьов. И двамата са интелигентни и опитни политици и достойни мъже. За мен е чест да вляза в съревнование с тях. Може би и сега ще се издигнат „доброжелателни” гласове, които да пророкуват, че вътрешните избори ще разединят десницата. За да ги изпреваря, бих желал да направя пред вас следната напълно отговорна

ДЕКЛАРАЦИЯ

Декларирам, че ще приема всеки резултат от тези избори и не само ще подкрепя онзи, който ги спечели, но ще го направя с цялата страст и всеотдайност, с която бих работил и за себе си като кандидат на Синята коалиция за кмет на София. За мен екипността е по-работеща от излишните междуособици. Вярвам, че всички в Синята коалиция сме преди всичко съмишленици и чак след това конкуренти в едно, макар и благородно, съревнование. Сигурен съм, че и другите двама кандидати мислят по същия начин и ще ме подкрепят, ако спечеля вътрешните избори, както аз бих подкрепил тях.

Обръщам се към всички вас, които през последните години сте заявявали своята подкрепа и доверие към мен – подкрепа и доверие, които вдъхновяват и мотивират моите политически действия. Обръщам се с призив да се включите в предварителните избори и да гласувате за мен. Обръщам се и към онези, които намират своя политически представител в някого от конкурентите ми. Тях призовавам да гласуват за него. Обръщам се към всички демократични и свободни софиянци, на които им е писнало градът ни да се управлява от бездушни чиновници. Тях ги моля да се включат в опита ни да променим нещата, като гласуват в синьо на изборите за кмет на София. Тя винаги е била крепост на свободата, интелигентността, културата и демокрацията. И ако тези ценности са потъпкани навсякъде, то нека не допускаме това да стане и в София, а да ги съхраним и възродим тук за цяла България. Вярвам, че това убеждение е достойно да бъде мисия на всеки българин, който живее и създава блага в нашата столица.

За да го постигнем, се иска нещо просто и лесно за всеки горд и свободомислещ човек – да повярваме в себе си. Помня как преди четири години го направихме за Лозенец. Ако днес го направим и за София – на есен ще се поздравим с една голяма синя победа.

 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Google Buzz
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Yahoo! Buzz
TAGS
12 Comments
 1. Отговор

  Nikolay

  27/04/2011

  Поздравления за позицията и предстоящата битка. Имам само един въпрос. Предвижда ли се да има дебати между отделните претенденти, имат ли те програми или други официално изразени позиции, спрямо които да ги оценяваме?

 2. Отговор

  Лили Христова

  27/04/2011

  В Местни избори 2007 „Лозенец“ триумфира. От двамата сегашни кандидати на ДСБ за столичен кмет единият спечели мажоритарно преди 4 години. От тримата кандидати на Синята коалиция за столичен кмет единият вече е печелил мажоритарни избори.

 3. Отговор

  Мария Иванова

  27/04/2011

  Пожелавам на г-н Прошков успех на вътрешните избори!
  И, ако има късмета да бъде избран за кандидат-кмет на София ще гласувам за него само ако обещае, че ще разчисти общинската администрация на Сердика 5. Трябва да отстрани като корумпирани, некомпетентни или неспазващи закона главния архитект П. Диков, директорите на дирекции, гл. юристконсулт Б. Милчев и много от архитектите, отговарящи за отделните райони /да не ги изброявам/. Да поеме ангажимента за обслужване на гражданите само на гише и по правилата. А който ги наруши от администрацията – да се изхвърли с шут през вратата. Защото лично на мен вече ми е писнало от тях. Да има приемно време за гражданите по наболели за тях проблеми. Да работи професионално, да спазва законите и да не огорчава хората, от чиито данъци ще получава заплата

 4. Отговор

  Станислав Точев

  27/04/2011

  Забележително добре формулирано намерение!

  Известен смут всява само заглавието, което изглежда констативно, а всъщност е пожелателно. Във всеки случай, радвам се че изборните кампании стават все по-забавни.

  Дали преди или след избори, това което става (или не става) в София зависи повече от два милиона души, не от един кмет. А хората, за добро или лошо, са общо взето същите. Или не са? 😉

 5. Отговор

  templar

  27/04/2011

  Желая ти успех! Имаш моята пълна подкрепа, както и на цялото ми семейство.

 6. Отговор

  Цветан Съйков

  27/04/2011

  Здравей Прошко,
  Макар че съм представител на друга партия аз съм за теб. Още преди три години ти казах че тази работа е за теб. На вътрешните ви избори само ваши членове ли могат да гласуват? Аз спокойно мога да мина за симпатизант. При нас на събрания се взима и мнението на симпатизантите, но ние сме либрални. Стискам ти палци за УСПЕХ.

 7. Отговор

  Емилияна Живкова

  27/04/2011

  Драги г-н Прошков, аз живея в Лозенец, гр. София. Моля, кажете като кмет на район Лозенец какво лично сте направили за кв. Лозенец, защото за мен не е видно, освен че изкърпихте тези дни, а не асфалтирахте изцяло ул. Васил Кирков? Освен празните лозунги на Вашия блог тук, не виждам причина да гласувам за Вас. Бих Ви препоръчала да не се упражнявате да бъдете кмет, защото просто не можете! Бъдете здрав и Ви желая успех!

 8. Отговор

  Петър Кърджилов

  27/04/2011

  Браво, Прошко! С теб съм! :)

 9. Отговор

  Румен Петров

  28/04/2011

  Поздравления за написаното по-горе!
  Много бих се радвал ако тези послания съвпадат и с твоята вътрешна убеденост, ценностна система и независимост при вземане на решенията, както и ако не бъдат опровергани от твоите последващи действия на голямата политическа сцена.
  Успех!

 10. Отговор

  алфи

  29/04/2011

  @Емилияна Живкова
  Знаете ли колко пъти ме е яд! Нищо не се случи в нашия квартал-едно голямо нищо (:.! Нито се мие, нито се чисти за дупки и тротоарите да не говорим. Аз съм майка на която лично обещахте, че ще оправите един тротоар, чаках 4 години :(, а ви дадох моя глас, сега съжалявам. Няма да пиша повече в блога ви, но оставам наистина дълбоко разочарована и излъгана ( А какви неща ни обещавахте)

 11. Отговор

  Queer

  30/04/2011

  Г-н Прошков,
  ако бъдете избран за Кмет на София бихте ли отишли на Гей Парада 2012 като кмет на столицата заявявящ подкрепа за гей хората и за свободата и демокрацията в България?

 12. Отговор

  Владимир Йосифов

  01/05/2011

  Г-н Прошков, на 15 май 2011 ще стискам палци да спечелите битката с Петър Москов и Владимир Кисьов за номиниране на кандидат кмет на София.
  Успех !

LEAVE A COMMENT

Към лентата с инструменти