ПРЕПОРЪЧАНИ
КултураОбщинаПолитика

София може да бъде Европейска столица на културата

10 февруари, 2011

09 февруари 2011, в. „Труд”, автор Магдалена Гигова

Кметът на столичния квартал “Лозенец” Прошко Прошков вижда водната кула като една от притегателните точки за алтернативна култура и всякакви пърформанси и тя да бъде нашият коз в кандидатурата на София за културна столица на Европа през 2019 г.

“Редовно ходя на дискусиите, организирани от Асоциацията за развитие на София, тя трябва да подготви столицата ни за надпреварата, но не може да го направи сама, без държавата и общината”, каза пред “Труд” Прошко Прошков.

Той е убеден, че няма да представим кандидатура достойна на тази на Италия, като разчитаме само на старините си*, ами трябва да имаме атрактивни за столичани и туристи нови културни пространства. Едно от тях с естествено красивия си декор може да стане водната кула. “За да бъде един град космополитен, той трябва да предлага култура и в периферията си, да дава възможност на младите хора да покажат изкуството си и те да оживят нетрадиционното пространство”, добави кметът на “Лозенец”.

Важността на това да си номиниран за град – европейска столица на културата, означава да имаш предимство при търсене на пари по програми за благоустрояване. Т.е. хората може да кажат: “Всичко Мара втасала, ние се изпребихме в дупките и калта…”, но номинацията носи достъп до европейски фондове.

Идеята на Прошков е добра, но все още крета по административния път. Година и три месеца той се опитва да я извади като собственост на общинската фирма ВиК, която и без това не я използва, да обезщети един частен терен пред нея и да я превърне в място за отдих и културни събития. Софиянци да гледат театър на открито, да изпият по бирана пикник, да наблюдават видеоинсталации…, размечта се Прошков. Кметът възторжено възприе идеята на “Труд” през лятото около водната кула да организира кучешки конкурс за красота на безпородни домашни любимци, прибрани от улицата – “Моят софийски помияр”.

Засега със сигурност по Цветница кулата ще приюти изложба, посветена на водата. В нея ще бъдат включени картини на млади художници, платна от фонд “13 века България” и от Градската художествена галерия. Откриването й ще е придружено от миниконцерт на класически струнен квартет, както и от детски фолклорни изпълнения, свързани с лазаруването.

Лозенчани ще се радват на изложбата повече от месец. Тя ще постави началото на инициативата водната кула да се превърне в нещо като Музей на водата, с постоянна експозиция.

Сдружение “Име” от млади художници авангардисти и музиканти вече няколко години организира международен фестивал във водната кула – “Уотър тауър арт фест”, за който идват участници чак от Южна Корея. Те имат подкрепата на община “Лозенец”, но от столичната “шапка” им отказали финансиране по програмата за иновативни културни събития.

*Тук има моя редакция в текста, тъй като състезание за Европейска столица на културата за 2019 ще има само между градовете на България, за столица на културата в България и между градовете на Италия, за столица на културата в Италия. Европейските столици на културата винаги са 2, в две различни държави – членки на ЕС и жребият е отредил през 2019 година това да са Италия и България.

  • Print
  • email
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • Google Buzz
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
TAGS

LEAVE A COMMENT

Към лентата с инструменти