ПРЕПОРЪЧАНИ
В медиитеКултура

Изложби и театър във Водна кула

22 ноември, 2010

В-к „Стандарт“

„Както вече е известно, през 2019 г. България и Италия ще излъчат по един свой град за културна столица на Европа. До 2013-та София трябва да пребори вътрешната конкуренция“, коментира Прошков, трето поколение столичанин.

Арт гилдията откри нова арена за своите културни страсти – Водната кула в Лозенец. Красивото съоръжение е строено през 1929 г. по проект на френски архитекти. За него се пазят цифри и факти в чужди музеи, но не и у нас. Доскоро то е било изоставено, а сега може да се превърне в едно от хитовите места на столицата. Концепцията е на Прошко Прошков, кмета на едноименния район. Ако той успее да извади Кулата от фонда на ВиК, за да стане общинска собственост и да се реставрира, ще бъде истинска сензация.

Във Водната кула преди броени дни имаше арт фестивал, който нахъса младоци от различни жанрове – видеоинсталации, музика и театър. Режисьорката Гергана Димитрова дойде специално от Германия, за да постави „Нощта на прилепите“. В Кулата вървеше и конкурс за изгряващи архитекти, студенти от НБУ, на тема как тя би могла да се превърне в културен център. Според Прошков, заради презастрояването, дупките по улиците, намаляващите зелени площи и липсата на атмосфера и дух София прилича на урбанистичен кошмар. До къща, която е паметник на културата, изведнъж изниква стъклен небостъргач. „В Берлин дори дограмата не можеш да си смениш, без да се спазва стилистиката на сградата“, коментира компютърният специалист, който зарязва кариера в Германия, за да се завърне в родния си град. Прошков коментира, че индустриални зони могат да се превърнат в арт гета, така както се прави по света. Складовете, в които се показва модерно изкуство и се събират фенове на пърформанси, са истински хит в западните общества. Той обаче безкрайно съжалява, че няма бюджет, за да стегне занемарените останки от Римски мавзолеум между Триадица и Лозенец. Неотдавна скулпторът Андрей Врабчев предложил съкварталците да инвестират енергия и емоции в „римски съботник“.

  • Print
  • email
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • Google Buzz
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
TAGS

LEAVE A COMMENT

Към лентата с инструменти