ПРЕПОРЪЧАНИ
В медиитеОбщинаПолитика

Софийски районни кметове „се сблъскаха“ за Изборния кодекс

16 ноември, 2010

София /News.bg/ Кметове на столични райони се събраха на дискусия относно проекта за Изборен кодекс, внесен в НС от Искра Фидосова и група народни представители от ГЕРБ и Атака.

На дискусията в хотел „България“ дойдоха заместник-председателят на парламента Екатерина Михайлова, районните кмметове на Лозенец, Слатина, район „Студентски“, Искър и представители на неправителствени организации, които са участвали в изготвянето на проекта за Изборен кодекс.

Кметът на район Лозенец Прошко Прошков се обяви категорично против изготвения проект. Според него предложенията на ГЕРБ вместо да гарантират, ограничават демократичния принцип. А в градове като София, Варна и Пловдив директно го заличават чрез премахване на избираемостта на районните кметове.

По думите на Прошков предложението на ГЕРБ отнема правото на над 2 милиона български граждани да бъдат упрявлявани демократично. По думите му така предложеният Изборен кодекс определя големите райони да бъдат управлявани от чиновници, които не познават проблемите, предизвикателствата и предимствата на конкретния район.

Прошков се опасява, че премахването на принципа на избираемост на районните кметове крие опасност да бъде подменен вотът на големи общности от хора. Тези български граждани не заслужават да бъдат лишавани от изборни права, коментира още кметът на район Лозенец.

По думите му освен всичко останало, внесеният проект за Изборен кодекс противоречи на Европейската харта за местно самоуправление, която България е подписала.

Кметът на район Слатина Антоанета Апостолова от ГЕРБ обясни какви са съображенията на управляващите да предложат премахване на изборите на районни кметове.

Според нея, когато стане въпрос за голям брой райони, трябва да се избират голям брой районни кметове, което само по себе си означава да се проведат също толкова много предизборни кампании. В условия на криза според нея трябва да се редуцира финансирането за изборите.

По думите й ако районният кмет е назначен от кмета на общината, ще има по-големи гаранции за единната политика, която ще се води, а това е изключително важно.

На кръглата маса бяха поканени и народни представители от ГЕРБ, които обаче не успяха да присъстват, тъй като в НС днес се провежда дискусия именно по темата за и против проекта за Изборен кодекс.

Заместник-председателят на НС Екатерина Михайлова посочи от своя страна, че Синята коалиция ще настоява за изборност на районни кметове. Тя съобщи, че сините ще направят предложение да се увеличат правомощията на районни кметове.

  • Print
  • email
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • Google Buzz
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
TAGS

LEAVE A COMMENT

Към лентата с инструменти