ПРЕПОРЪЧАНИ
ОбщинаПолитика

Синята коалиция със сериозни критики срещу проекта на ГЕРБ за Изборен кодекс

16 ноември, 2010

Петя Йорданова /Mediapool/ Проектът за Изборен кодекс, който бе внесен преди две седмици от ГЕРБ и „Атака, „не прави радикална промяна в изборния процес“, което няма нищо общо с обещанията на управляващите преди идването им на власт. Около това мнение се обединиха в понеделник представители на партиите в Синята коалиция, които участваха в дискусия за кодекса.

Представители на партиите от коалицията – СДС, ДСБ, Обединени земеделци, БСДП, РДП, както и други – ВМРО, „Новото време“ и „Зелените“, констатираха, че не са удовлетворени от законопроекта, който не внасял „нищо“ ново в изборното законодателство.

На пресконференция след дискусията Михаил Михайлов (СДС) коментира, че предложенията кодекс е на „статуквото“ и „няма нищо общо с обещанията на ГЕРБ от преди 16 месеца за радикална промяна в изборния процес в България“.

„В него не видяхме правила, които да направят изборите прозрачни, изчистени от корупционни практики и от корпоративен вот“, посочи той. По думите му Синята коалиция ще бъде много активна в своите предложения, които ще направи между първо и второ четене на законопроекта.

Критиките на десницата са свързани с регистрацията на избирателите и партиите, финансирането на предизборните кампании и въвеждането на електронното гласуване, изисквания, които останаха от предишните законопроекти. Относно финансирането на кампаниите дори предложението е да се увеличи на 4 млн. лв.

Според Михайлов даренията от едно физическо лице не трябва да надвишават средната заплата за страната, а всички финансови действия на партиите да се извършват по банков път.

Друго изискване на Синята коалиция е да се въведе постоянно действаща изборна администрация, а ЦИК да бъде структурирана на паритетен принцип, тоест по един представител на всяка парламентарна сила.

Синята коалиция е против отпадането на правото районните кметове в трите най-големи града – София, Пловдив и Варна, да се избират. Това коментира от своя страна Прошко Прошков, районен кмет от ДСБ в столичния район „Лозенец“.

Той добави, че сините не одобряват и решението да се намали броят на общинските съветници, както е предвидено в проекта.

„Считаме, че е недопустимо чрез проекта на Изборен кодекс да се правят промени по отношение на структурирането на администрацията на общините“, каза Прошков. Като такова „вмешателство“ той определи ограничението на броя на заместник-кметовете.

От партия „Зелените“ също направиха предложения за промени на текстовете, свързани с финансирането на партиите от частни лица. Те настояват даренията да са не по-големи от една средна работна заплата.

  • Print
  • email
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • Google Buzz
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
TAGS

LEAVE A COMMENT

Към лентата с инструменти