ПРЕПОРЪЧАНИ
Култура

Напор на идеи, бира и греяно вино

27 октомври, 2010

Снощи имахме късмет с времето – успяхме да уловим може би последната хубава вечер на годината, за да проведем замисленото събитие във водната кула на Лозенец. Партито се получи твърде добро и дори не ни се наложи да се крием в двете шатри, с които се бяхме подсигурили, в случай че завали. В първата част на вечерта бяха представени три проекта на авторски колективи от студенти в НБУ, посветени на бъдещето на водната кула. И трите колектива бяха категорични в мнението си, че кулата трябва да се превърне в една от забележителностите на столичната градска среда и да стане международно средище на културни прояви.

Първият проект лансира идеята за дублираща сграда – още една кула да старата, свързана с нея чрез топла връзка. Новата кула ще играе ролята на изложбена галерия, а отвън ще наподобява изпусната отвисоко картонена кутия, която се е смачкала при удара със земята.

На провокативността разчиташе и втория проект. Той беше облякъл кулата в ажурна конструкция, сякаш от ламели на щори, които някой с огромна ръка е разтворил отвътре, за да надникне навън. Именно това беше философията на втория проект – да разработи кулата както отвътре, така и отвън. Отвън се вижда нейния загатнат зад ламелите силует, а отвътре се предоставят различни нива, разкриващи гледки към целия квартал.

Четвъртият проект ангажираше активно светлината и през деня, и през нощта. Идеята беше кулата да се „облече” в привидно хаотично нахвърляни стъклени кубове, които да филтрират светлината по стотици начини според ъгъла на наблюдение, часът от денонощието и дори годишния сезон. Най-ефектна се оказа дивата лоза, която обраства цялата постройка. През есента, когато лозата почервенее по своя спиращ дъха начин, листата под стъклените кубове ще се запазят зелени, което заедно с червените листа извън кубовете ще придаде на кулата сюрреалистичен вид.

Втората част на вечерта беше посветена на прожекцията на филм с кадри от вече проведени културни събития в кулата. По време на филма спонтанно се поде и дискусията. След като още веднъж всички изразиха възхищението си от трите представени проекта, се издигнаха и нови предложения, може би донякъде повлияни от топлата романтична вечер и греяното червено вино с резенчета ябълка в него. От най-отговорно място се сподели учудването и огорчението от обстоятелството, че никой не се е сетил да предложи кулата да се използва за резервоар за бира, откъдето живущите в околността да точат на воля в големи халби. На това се отговори, че такъв проект не е предложен по няколко фундаментални съображения. Първо, вместилището е прекалено голямо и е налице рискът бирата да се стопли, преди да бъде надлежно изпита. Да не говорим, че въобще не е ясно как ще я изстудяваме, преди да я източим – допълниха критиците на идеята. Второ, кулата е много висока и бирата ще прави огромна пяна, като се излива под налягане. „Това е съвсем преодолимо неудобство” – контрираха защитниците на бирената идея. „Просто бирата ще се налива – продължиха те – на последния етаж в новата кула от първия архитектурен проект. Така бирата ще слезе под голямо налягане от старата кула, но докато се качи до канелката на върха на новата кула, налягането чувствително ще спадне и бирата няма да се пени толкова”. Появиха се и защитници на един по-евтин проект за непенене на бирата, който не предвижда строеж на втора кула. Просто бирата се налива в пропорционално големи халби (напр. 2 на 4 метра) и така пяната ще е в рамките на приемливото за чаша от такава величина. Няколко дами се опитаха да отклонят дискусията от бирената тема, като в изблик на черен хумор предложиха кулата да се взриви и на нейно място да се построи малко МОЛ-че, но бяха освиркани и в крайна сметка след кратко и неубедително мърморене млъкнаха.

Посмяхме се, посмяхме се, пък като видяхме, че греяното вино свърши, отидохме да празнуваме Димитровден.

P.S. Вече извън кръга на шегата. Вчера взехме две важни решения. Да положим допълнителни усилия, за да може кулата най-сетне да стане общинска собственост. И, второ, да се основе граждански комитет, който да се опита да осигури външно финансиране за реализацията на един от трите проекта. Темата за кулата остава отворена и с благодарност ще приемем всяка помощ и всички свежи идеи.

 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Google Buzz
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Yahoo! Buzz
TAGS
3 Comments
 1. Отговор

  В. Лоханкин

  27/10/2010

  …Първо, вместилището е прекалено голямо и е налице рискът бирата да се стопли, преди да бъде надлежно изпита…

  Това е МОЯТ кмет!
  ТОВА е моят кмет!
  Това е моят КМЕТ!

  :))))))))))))))))))))))))))

 2. Отговор

  Прошко Прошков

  27/10/2010

  Благодаря за богатството от фразови ударения!

 3. Отговор

  Миряна Йорданова

  27/10/2010

  Поздравления и благодарност за партньорството и вдъхновението, което дадохте на студентите!
  http://www.waymarking.com/cat/details.aspx?f=1&guid=80e9f6b1-48ca-47b9-9acc-40eb1ebfa32d&lat=50.724367&lon=7.091767&t=6
  http://www.fotoausflug.de/en-germany-moenchengladbach-water-tower.html
  http://www.flickr.com/photos/lamouroux/2455008482/

LEAVE A COMMENT

Към лентата с инструменти