ПРЕПОРЪЧАНИ
Култура

Водната кула в „Лозенец” събира млади архитекти

22 октомври, 2010

Здравейте!

Бих искал да поканя всички, които са убедени, че културният живот на нашия район не бива да изостава заради другите нерешени проблеми на Дискусия за бъдещето на Водната кула в район „Лозенец” и Изложба с проектите на студенти от НБУ за превръщането на Водната кула в културен център

Събитието ще се състои на 26 октомври, вторник, от 18 ч., Водната кула (между ул. „Галичица” и бул. „Дж. Баучер”).

Целта на дискусията е да постави идеи и визии за бъдещето на Водната кула като архитектурен паметник с културно-историческо значение за София и място за активен социален живот. В дискусията ще се включат архитекти, общественици, студенти и граждани.

На събитието ще бъдат показани отличените проекти на студенти от Нов български университет за превръщане на Водната кула в културен център. Няколко месеца по-рано район „Лозенец”, съвместно с Нов български университет, проведе студентски архитектурен конкурс на тема „Културно-историческото бъдеще на Водната кула – възможни архитектурни решения за превръщането й в културен център”.

Като добър пример за културно събитие ще се прожектира и филм от лятното издание на Водна кула – арт-фест 2010.

Водната кула е изградена през 1929 г. – златния век в архитектурата на Стара София. Когато техническата нужда от нея отпада, в продължение на десетилетия кулата е занемарена. Инициативата на кмета Прошков  е да възвърне блясъка и да извади от забравата тази интересна и незаслужено пренебрегвана сграда, като прибави културен акцент към нейното архитектурно значение. Старата кула има потенциал да се превърне в една от емблемите не само на  „Лозенец”, но и на позагубения градски дух на стара София.

Очаквам ви, за да обменим идеи на чаша греяно вино!

Прошко Прошков

 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Google Buzz
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Yahoo! Buzz
TAGS
1 Comment
 1. Отговор

  Димитър Богоев

  23/10/2010

  Наистина мога да се радвам ,че този млад и ентусиазиран наш Кмет мисли така позитивно.В това няма спор и радостното е ,че въпреки хилядите неудачи днешно време той има смелостта да докаже че не случайно сме му гласували своето доверие..Строежът на метрото ,липсата на средства за тротоари и градинки и безмилостното ни отношение като „столичани“към тях хвърлят лоша сянка върхо този прекрасен квартал „Лозенец“.Както казват старите хора „Една птичка пролет не прави“! Така е днес и с ръководството на нашата община.Преобладаващата „олигархия“мисли единствено за своето благополучие и когато се предложи нещо великолепно като идеята за „Водната кула“,аз не виждам тяхното присъствие.Друг е въпросът когато тази обособена общност на „новокапиталистите“има необходимост от някакво съдействие на нашата община .Те са там с цялото си „величие и демонстрация“.Да видим дали ще отделят от „залъка си“което аз задължително ще направя“за да се осъществи тази идея на инж.Пр.Прошков ,нашият Кмет.Едва ли! Предлагам всеки от нас да даде дори по един лев ,ако може разбира се за да запазим „водната кула“ за идните поколение,нашите деца и внуци.Да учредим един обществен ФОНД за такива мероприятия,като сумите събрани от благотворителност и дадени от сърце да отиват за общото благо на района.

LEAVE A COMMENT

Към лентата с инструменти