ПРЕПОРЪЧАНИ
В медиите

Прошко Прошков: Недопустима е да лишим огромна част от населението от демокрация на местно ниво

1 юни, 2010

16 септември 2010 г. Около 3 млн. българи, които населяват трите най-големи града в България, ще бъдат лишени от правото на представителна демокрация на местно ниво, ако бъдат приети предложенията в подготвяния Избирателен кодекс за назначаване, а не избиране на районните кметове, заяви в предаването „Преди всички“ Прошко Прошков, кмет на софийския район „Лозенец“, по повод очакваното днес представяне на окончателния проект на кодекса. „Нека не забравяме, че това са най-активните хора в България, това са младите и образовани, демократично мислещи настроени хора, които имат склонност към подобна форма на местно самоуправление … Това ще бъде и прецедент, ако щете, и в Европа. Това противоречи на всички критерии, които са залегнали в основни документи на Европейския съюз“, каза Прошков. Той потвърди, че районните кметове ще останат избираеми, макар и по косвен начин, тъй като гражданите избират общинските съвети, които ще изберат районните кметове, но според него това изкривява картината.

Особеността на местното самоуправление е в това, че кметът, бидейки мажоритарно избран от хората, наистина се опитва и се старае да положи всички усилия, така че да отговори на очакванията, с които е натоварен, а това не може да се случи с кмет, който е просто назначен, твърди районният кмет. „Назначен вследствие на една политическа конюктура и вследствие на някакви преговори между политически сили, ако щете буквално на моменти и особено в по-малките случаи … в град като Пловдив и Варна, а защо не и в София, може да се стигне до обикновени пазарлъци … Вследствие на това е дори хипотетично възможно един човек, пристигнал, да кажем, в София преди 3 дни, защото е извикан от съответна партийна централа, опаковал си е куфарите, за да стане районен кмет на район, без дори да познава улиците на този район, без дори да е запознат с града ни като цяло … Един град не са папки, не са чиновници, които преместват папки отляво надясно, един град е жив организъм, това са хора и тези хора трябва да бъдат управлявани от хора, които познават проблемите им. Недопустимо е да лишим огромна част от населението ни от правото да избира. Не само това, ние трябваше да направим и друго: да оставим избираемостта на районните кметове и да позволим избираемост на районни съвети – това са органи на местно самоуправление, отново избирани от хората – които да решават местните проблеми. Френският модел пакозва, че това е успешно, дори там има и квартални съвети. Проучвал съм много градове в Европа с районно деление, няма нито един пример на назначаеми кметове“, посочи той.

Недопустимо е хората от един район на София, които са повече от някоя област в България, да не могат по никакъв начин да изберат своя кмет, да му търсят отговорност, да изберат свой районен съвет, смята Прошков. „По този начин, вярвайте ми, ще се подобри и работата на големия Общински съвет и на големият кмет … Също така аргументът, че кметът е редно да избира своя екип от районни кметове, не е напълно валиден, тъй като всеки районен кмет, бил той от партията, съвпадаща с тази на кмета на големия град, или от друга, има сходен с кмета на града интерес, а именно – да бъде успешен, тъй като той ще търси за пореден път за следващия си мандат доверието на избирателите, а в противен случай ще бъде демотивиран или дестимулиран да прави каквото и да е, освен да слуша какво му се диктува от определен политически апарат, за да бъде евентуално отново посочен и да бъде … послушното дете, което ще бъде поставено на мястото за награда. Т. е. той трябва да служи на хората, а не на политиката. В местното самоуправление това е изключително важно“, категоричен бе той.

  • Print
  • email
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • Google Buzz
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
TAGS

LEAVE A COMMENT

Към лентата с инструменти