ПРЕПОРЪЧАНИ
В медиите

Разкарваме ресторант Кошарите

19 март, 2010

Както вече писахме, в опита си да спаси гората зад ресторанта „Кошарите“ в софийския район Лозенец oбщинският съвет може да позволи още строителство в него. За това сигнализира кметът на района Прошко Прошков. Какъв е казусът около парка край ресторант „Кошарите“? Подробностите ни разкрива самият Прошко Прошков.

ситуацията
Има два парцела – единият е голям и е в гората, а в другия е разположен понастоящем ресторант „Кошарите“. Идеята на дирекция „Архитектура“ чрез доклада, внесен от архитектите, е да се обединят двата парцела чрез отпадане на регулационната граница между тях. Aргументът е, че по този начин малкият терен ще се актува, както големия, като публична общинска собственост и ще стане част от един терен изцяло за озеленяване. Всъщност по този начин ще имаме възможност да се борим със самия ресторант.

теоретичен проблем
Проблемът е, че при отпадане на регулационната граница той става един парцел, а досега са били два. Ако единия е 34 дка, а другия е 2 дка, то сега става един голям от 36 дка. Съгласно Закона за устройство и застрояване на Столична община при зони „ТГО“ за озеленяване се допуска застрояване в тях до 2% от стойността на терена. И ако имаме терен 2 дка, то 2% са 40 кв.м., а при 36 дка цифрата става доста по-голяма. При един голям парцел теоретично е възможно да имаме застройка до 740 кв.м. и една бъдеща администрация след 10-15 години да реши да се възползва от това и да предостъпи терена за подобно нещо отново. Засега правим изменение само на регулацията, но идеята е за изменение на плана за застрояване. Според архитектите от дирекцията обаче е възможно да има обжалвания и затова те предпочитат нещата да стават стъпка по стъпка. Аз съм само констативен орган и не мога да извърша процедурата сам. Ще констатираме, че този ресторант има повече квадратни метри, отколкото, когато е придобит навремето чрез приватизация. Застрояването е в много по-големи норми, отколкото е било по договора. След което аз ще започна цялоста процедура по премахването му.

намеренията
Ще поискам да отпане изобщо строителното петно там. Сигурен съм, че регулационната граница ще бъде премахната поради добрите намерения на дирекцията. Не се съмнявам в намеренията на главния архитект за запазване на зелената площ, но искам да е сигурно, че няма да се получи обратният ефект. Аз просто бях длъжен да алармирам, че се създава една хипотетична възможност за застрояване, но това все пак няма как да стане без желанието на главния архитект на София и на район Лозенец. А такова желание от наша страна няма. Мястото не е подходящо за ресторант, особено от този тип, поради наличието на живущи наоколо, защото бурните партита до късна вечер ги смущава. Целият парк трябва да бъде рекултивиран и да се създадат условия за спорт и за игра на децата в него. Горичката е 36 дка и е отлично място, където да се спасиш за малко в зеленината. В момента събирам цялата документация около ресторанта. На този етап дори не ми е известен настоящия собственик, защото хората от ресторанта са наематели, а все още не мога да разбера на кого.

в атака

Трябва да махнем ресторанта от там, за да бъде спокойно и да се оправи теренът. Започваме една процедура, която е типична за дирекция „Контрол по строителство“ по премахване на незаконно построена, без книжа, временна постройка. Мисля, че ще се преборим. Процесът ще е труден, процедурите са сложни, но се надявам да го съборим. Сега срещаме подобни проблеми и при отстраняване на павилионите, които са по пътя на метрото, което се изгражда. Но това е общинска собственост и може да правим, каквото решим. За парка ние трябва да решим, че подробният устройствен план за този терен ще бъде за озеленяване и за нищо друго и поради този факт всичко останало трябва да бъде изчистено. Ние няма да обезщетяваме собствениците за сградата им, обезщетения прави Столична община. Въпрос на дело ще е, но аз не смятам, че изобщо трябва да бъдат обезщетявани за нещо.

интервю: Евгений Милов

The Home

 • Print
 • email
 • Google Bookmarks
 • Facebook
 • Google Buzz
 • Twitter
 • del.icio.us
 • Yahoo! Buzz
TAGS
1 Comment
 1. Отговор

  ilian

  08/06/2011

  Случайно попадам на този текст повече от година след като е публикуван и ресторантът все още си е на мястото.
  Какво стана?

LEAVE A COMMENT

Към лентата с инструменти