ПРЕПОРЪЧАНИ
В медиите

Ще стана кмет на „Лозенец”

30 октомври, 2007

Хората, които през 90-те бяха по площадите, а не другите от охранителните фирми, представляват десницата.


– Г-н Прошков, как решихте да се кандидатирате за кмет на „Лозенец”?

– Не съм човек, на когото детската му мечта е била да стане кмет. Винаги съм работил на свободния пазар. Не съм бил чиновник. Не съм бил партиен апаратчик. Влязох в политиката преди четири години, когато се създаде Демократи за силна България, за да помогна, с каквото мога. Винаги съм работил за „Лозенец”, защото обичам своя квартал и хората, които живеят в него.

Първата ми реакция, когато ме поканиха за кмет, беше да откажа. След това стотици граждани от района, които ме познават, и най-вече приятелите ми ме убедиха да приема номинацията. Аргументите им бяха, че младите хора трябва да вземат нещата в свои ръце. Не е редно всички да стоят пасивно, да си измиват ръцете било с Иван Костов, било с неподходящата политическа среда.

Има ли смяна на поколенията в ДСБ?

– Аз съм част от една млада вълна в ДСБ, която идва напоследък. В нея са Даниел Митов, който стана заместник-председател на партията, председателят на Предизборния щаб Петър Москов, Христо Ангеличин и Ивайло Йонков (председател на организацията в „Лозенец”), Стоян Михалев, който стана член на софийското ръководство, и още много други. За мен важното не е единствено, че те са млади хора, а че всички са изключително свестни. Тези хора нямат нищо общо с образа на типичния млад партиен кариерист и се справят успешно с професията и с живота си. Такива политици могат и успяват да дават, а не да взимат.

Имате ли програма и приоритети?

– Всеки лозенчанин знае кои трябва да са приоритетите на района. За съжаление те не са се изпълнявали досега. И то не защото е трудно да се дефинират, а защото кметството се поддава на корупционния натиск и не работи ефективно.

Първият ми приоритет е да се противопоставя на безразборното и незаконно строителство. Районът не трябва да се превръща в бетонно гето.

Вторият е да съхраня оцелелите зелени площи и детски площадки и да ги облагородя, така че да бъде удоволствие човек да се разхожда из тях. Апетитите към зелените площи на района не секват. С помощта на гражданските сдружения за защита на „Лозенец”, с които вече сключих споразумения, ще отблъсквам нездравите проекти и ще оповестявам публично всеки натиск, на който е подложена общинската администрация.

Ще освободя тротоарите от колите, от сергиите, от всичко, което не се нарича пешеходец. Защото тротоарите са за пешеходците. И когато една майка с количка излезе от дома си,  да си разходи детето – тя трябва да успее някак да се добере до парка.

Четвъртият ми приоритет е кметската администрация да започне да работи наистина в услуга на гражданите. Ще има поне един ден в седмицата, в който работното време ще свършва  в 19.30 или дори в 20.00 часа. Така че човек да не трябва да бяга от работа, за да си свърши необходимите дела в общината.

Ще се срещам с всеки гражданин, който има проблем. Искам да подчертая това особено силно. Всеки, който се сблъска с неуредица, бъде ненужно забавен, обиден или нещо друго от администрацията, ще може да ми звънне по телефона и да ми каже какво е станало. Номерът на мобилния ми телефон ще бъде написан на вратата на кметството.

А има ли нещо, което няма да направите като кмет?

– Няма да проявявам толерантност към глупостта и към корупцията. И към чиновническото бездушие. Искам след четири години, като изляза на улицата, да не ме е срам да гледам съседите си в очите.

И искам да добавя още нещо. Много хора са ни упреквали, че не умеем да правим компромиси в името на успеха. Сега направихме именно това. Алианс за София – коалицията на ДСБ и СДС, е създадена въпреки противоречията между двете партии с една голяма цел: Да не допуснем подмяната на десницата в България. Да не допуснем вместо от хората, които през 90-те години бяха по площадите, десницата утре да се представлява от други, които тогава бяха по охранителните фирми. Това е голяма цел. В голяма степен тя не е само софийска, а и национална.

Имате възможност да се обърнете към избирателите си. Какво ще им кажете в заключение?

– Като кандидат на ДСБ и СДС призовавам читателите на “Гласове” да дадат своя глас за Алианс за София, за кандидатите за районни кметове. Длъжен съм да ги призова да отбележат номер осем в интегралната бюлетина.

Като гражданин и демократ искам да кажа и нещо друго. Нека всички гласуваме интелигентно. Нека покажем, че за вече почти двадесет години преход към демокрация сме се научили да оценяваме професионализма и да се пазим от популизма. Сигурен съм, че ако всички хора с демократични убеждения направим това, утре София ще е по-красив и усмихнат град.

(Със съкращения. Интервюто е публикувано във вестник “Гласове” на 19.10.2007 г.)

  • Print
  • email
  • Google Bookmarks
  • Facebook
  • Google Buzz
  • Twitter
  • del.icio.us
  • Yahoo! Buzz
TAGS

LEAVE A COMMENT

Към лентата с инструменти